Petiție pentru salvarea ecosistemului de pe lacul Siutghiol
Activiştii de mediu din Constanţa sunt îngrijoraţi din cauza clădirilor care se construiesc pe malul lacului Siutghiol. În opinia lor, o parte dintre dezvoltatori nu dau atenţie mediului şi sunt la un pas să distrugă, în mod iremediabil, ecosistemul.
De Redactia Observator la 25.02.2020, 16:39- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
- Protestele activiştilor pentru mediu vor să atragă atenţia autorităţilor.
- Activiştii cer autorităţilor să intervină înainte ca ecosistemul să fie complet distrus.
Activiştii de mediu din Constanţa sunt îngrijoraţi din cauza clădirilor care se construiesc pe malul lacului Siutghiol. În opinia lor, o parte dintre dezvoltatori nu dau atenţie mediului şi sunt la un pas să distrugă, în mod iremediabil, ecosistemul.
Activiştii au ajuns la această concluzie după ce au urmărit cum se desfăşoară lucrările în zonă, mai ales că vorbim despre o arie protejată.
Iar când au văzut ce se întâmplă, au organizat un protest şi au depus o petiţie, prin care încearcă să atragă atenţia autorităţilor asupra pericolului pe care îl reprezintă construcţiile care vor apărea acolo.
Protestele activiştilor pentru mediu vor să atragă atenţia autorităţilor asupra problemelor care, spun ei, ar fi pe malul lacului Siutghiol.
Sorin Belu - initiator proiect: Se incearca marirea terenului pentru a veni alte cladiri sau a mari curtile. Este distrugerea habitatului, pesti, pasari, insecte, serpi si toate animalele care sunt in zona. Mai ales ca el face parte din natura 2000 unde legea spune clar ca nu ai voie sa intervii.
Andrei Chivu - arhitect: Daca am fi fost un popor iubitor de natura aici ar fi fost o promenada si s-ar fi descoerit mult mai repede. El acopera un ecosistem care s-a dezvoltat in mii de ani. Acolo sub apa exista un ecosistem si e pacat sa il acoperi.
Pentru a proteja zona de răul pe care îl fac construcţiile ridicate în zonă, ar fi fost deja făcută o petiţie oline pentru stoparea lucrărilor. Activiştii cer autorităţilor să intervină înainte ca ecosistemul să fie complet distrus.
Adrian Bâlbă - biolog: Pe langa cele care migreaza sunt si cele care raman si in timpul iernii aici si ele sunt cele mai predispuse pentru ca ele se ascund, trebuie sa ramana asa ca altfel o sa ramnem pe planeta doar noi.
Pe Lacul Siutghiol cuibăresc în zona de stufăriş 31 de specii protejate de păsări sălbatice, iar în perioada de migraţiune, aici îşi au locul douăzeci de mii de exemplare de păsări de baltă. Multe dintre ele ar fi in pericol de disparitie, spun specialistii.
Sorin Belu - initiator proiect: Vrem sa aratam ca nu numai noi avem acea gandire si ca sunt mai multe persoane care au vazut acest dezastru si ce vreti prin petitie. ca autortiatile sa isi faca datoria.
Andrei Chivu - arhitect: Malul lacului, trebuia sa fie o promenada, au betonat, au escavat, au aruncat bolovani si pamant in stufaris, nu au anunt de santier, nu au casti de protectie, nu au.
Cu toate acestea, autorităţile spun că în zonă nu se fac lucrări ilegale.
Marian Râșnoveanu - director Darda de Mediu Constanţa: Sunt in vizorul nostru si daca nu saptamanal, la doua saptamani sunt verificari in zona ca sa fim siguri ca nu sunt afectate nici malul lacului si nici ecosistemul. Nu s-au produs daune, la momentul acesta sunt reclamatii nefondate in momentul acesta.
De asemenea, autorităţile locale susţin că toate lucrările care se desfăşoară în zonă au toate avizele necesare.
Protestatarii spun însă că îşi vor continua demersul şi speră că vor reuşi salvarea ecosistemului care, cred ei, va fi distrus dacă în zonă se va construi în acelaşi ritm.