Piața de birouri se transformă din cauza pandemiei. Chiriile, în schimb, au curs ca-n vremurile bune
Piața muncii s-a schimbat din temelii, odată cu pandemia! În ultimul an, multe din clădirile de birouri au stat goale. Cei mai mulţi angajaţi lucrează în propria locuinţă şi doar câţiva salariaţi mai vin la muncă în spaţiile închiriate de firme. Iar dacă pe șantierele Bucureștiului continuă să se ridice noi clădiri, proprietarii celor deja existente se luptă să scadă costurile.
De Andra Mitu la 15.01.2021, 20:31- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1
Stelian Mic, partener companie avocatură: Noi suntem o firmă de avocatură medie spre mică. Înainte de pandemie veneau clienții la tine, făceai semnări la tine la birou. Era un trafic foarte mare de lume în cadrul locației.
Pandemia a adus însă vânt de schimbare. Din martie, toţi angajaţii societăţii de avocatură lucrează online. Birourile cochete din zona Aviatorilor, una dinte cele mai scumpe din Capitală, au stat goale, dar chiriile au curs ca-n vremurile bune.
Stelian Mic: Chiria este destul de măricică. În total ne duce la 21 euro pe metru. Costurile au fost enorme – nefolosind deloc biroul erau undeva la 20% din cifra de afaceri.
Cum pandemia e departe de a se fi încheiat, iar criza economică abia la început, Stelian caută soluţii pentru reducerea costurilor.
Stelian Mic: Noi am vrea să mergem pe varianta asta de hotdesk. Reducerea spațiului și eficientizarea lui. Săli de conferințe mai mici
Alte companii au făcut asta încă de anul trecut.
Delia Mărgărit, partener companie PR: Decizia normal că ne ajuta și din punct de vedere financiar. Au fost diminuate cheltuielile cam cu 60-70%. Un spațiu mult mai mare presupunea și o chirie mai mare și cheltuieli administrative mai mari: cafele, apă, tot ceea ce e nevoie pentru buna funcționare a unei firme.
În jur de trei milioane de spații de birouri luxoase erau ocupate în Bucureşti înainte de pandemie. Cele mai multe, în zona de nord a Bucureştiului şi în cea de centru vest.
Pandemia de coronavirus a schimbat complet mersul lucrurilor. Inclusiv piaţa de birouri se transformă. În această perioadă companiile își regandesc spațiile de birouri astfel încât în momentul în care se vor reîntoarce la muncă, angajații să găsească în același loc și birouri dar și un loc în care să socializeze și să relaxeze.
Tudor Ionescu, firmă consultanţă imobiliară: Un birou în viitor va trebui sa combine într-un model hibrid și lucratul din altă parte, cu lucratul la birou. Și atunci spațiile sunt regândite, niște spatii mai ample, culoare mai largi, birouri mai mari.
În ciuda crizei, preţul chiriilor nu va scădea, spun experţii.
Cosmin Smighelschi, divizia Office companie imobiliară: Poate în creștere, însă cu siguranță există alte beneficii, fie luni gratuite, să ajute un business la începutul dezvoltării cu gratuități.
Per total, piaţa de birouri a scăzut cu 36 la sută anul trecut. Picajul a fost unul vizibil: de la nivelul record de 470.000 metri pătrați în 2019 la 300.000 metri pătrați. Experţii spun că şi-n acest an vor fi livraţi în jur de 300.000 metri pătraţi