Picturile din Mănăstirea Curtea de Argeş sunt în pericol să dispară cu totul
Edificiul este atât de degradat, încât intră apă prin tavan. S-a infiltrat atât de mult, încât a afectat icoanele de pe boltă. Preoţii speră ca lucrările de reabilitare să înceapă cât mai rapid, astfel încât picturile vechi de 500 de ani să nu dispară complet.
De Redactia Observator la 29.01.2019, 17:12Edificiul este atât de degradat, încât intră apă prin tavan. S-a infiltrat atât de mult, încât a afectat icoanele de pe boltă. Preoţii speră ca lucrările de reabilitare să înceapă cât mai rapid, astfel încât picturile vechi de 500 de ani să nu dispară complet.
Lucrările se degradează pe zi ce trece. La fiecare ploaie, apa se infiltrează în pereţii de cărămidă şi ajunge până în interior. Întreaga comunitate cere măsuri urgente de reabilitare, înainte ca reperul cultural al zonei să fie afectat iremediabil.
Preoţii de aici au început deja demersurile necesare restaurării. Este nevoie însă de bani, dar şi de acceptul Comisiei Naţionale a Monumentelor.
Caliopie Ichim, stareţul mănăstirii Curtea de Argeş: O echipă de tehnicieni au făcut studiile necesare astfel încât s-a găsit soluţia cea mai potrivită: executarea unor drenuri, care să îndepărteze surplusul de apă, surplus de apă care se infiltra în peretele de cărămidă şi în felul acesta s-a ajuns la degradarea picturii.
Istoricii consideră Mânăsitrea Meşterului Manole ca fiind cea mai importantă din ţară, după Sfinţii Trei Ierarhi din Iaşi şi Mânăstirea Voroneţ.
În lăcaşul de cult, ctitorit acum mai bine de 500 de ani de Neagoe Basarab, se află şi mormintele primelor cupluri regale ale României, Carol I şi Elisabeta şi Ferdinand şi Maria.
Regele Mihai I şi Regina Ana au fost înmormântaţi în Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală, situată lângă Mănăstirea Curtea de Argeş.