Piesele de teatru pentru copii, succes extraordinar în mediul online
Ştim când se deschid magazinele, bazele sportive ori saloanele, dar nimeni nu ştie nimic despre teatre. Autorităţile nu au luat încă o decizie dacă şi cum se vor întoarce spectatorii în săli.
De Redactia Observator la 13.05.2020, 12:17- Reprezentanții Teatrului Țăndărică speră să poată relua spectacolele în aer liber.
- Teatrul Țăndărică a difuzat 100 de spectacole în mediul online.
Între timp, cele mai mari teatre de copii din ţară s-au mutat online, unde au şi zeci de mii de vizionări la fiecare reprezentaţie.
Scaune goale, liniște și întuneric, unde acum câteva luni răsunau vocile a sute de copii. Așa arată teatrele pentru cei mici din toată țara. La Țăndărică se vindeau biletele cu o lună înaintea unui spectacol.
Acum, picior de copil nu a mai pășit aici de două luni. Brusc, într-o zi, s-a tras de tot cortina. Iar teatrele pentru copii s-au reinventat. Și s-au mutat în online.
Călin Mocanu, director Teatrul Țăndărică: În 100 de spectacole am avut patru milioane de persoane impact pe producțiile noastre. Această campanie gratuită prin cultură și artă trebuie să asigure securitatea emoțională în această perioadă. În casă se vorbește foarte mult și încontinuu despre moarte.
Și-au adaptat programul cu două spectacole pe zi, unul la prânz și unul spre seară. Ca să acopere toate fusurile orare, la insistențele părinţilor din diaspora care vor să ţină limba şi cultura română vii în mintea copiilor.
Călin Mocanu, director Teatrul Țăndărică: Nu ne lăsați și pe noi, suntem din America, Canada, Australia, că stăm noaptea cu copiii. Ei se uită săracii și noaptea. Încearcă să filmeze cu telefonul sau cu aparate ecranul ca să-l dea a doua zi copiilor.
Sus, pe acoperișul de la Ţăndărică, e o scenă numită teatrul din nori. Aici, în aer liber, speră directorul Călin Mocanu că va avea voie să mute reprezentațiile din sală, pentru că are suficient spațiu să respecte toate regulile de distanțare socială.
Călin Mocanu, director Teatrul Țăndărică: O să facem o geografie în care ei să stea regulamentar la trei scaune față, trei scaune spate și să jucăm pentru ei. Trebuie să forțăm o normalitate, nu o imitare a trecutului pentru că așa ceva nu se va putea.
Bogdan are 8 ani și e un fan uriaș al spectacolelor pentru copii. Își amintește cu jind de emoția sălii de teatru. Acum, doar privește la ecrane impersonale, ca să-și bucure sufletul.
Bogdan Vochin, elev: Teatrul mi se pare ca o altă lume. Avantajele la sală sunt că tu poți să vezi cum trebuie personajele și, dacă o fi vreun spectacol interactiv, să te ia și pe tine pe scenă probabil. Acasă, poate rămâi fără baterie și cel mai important dezavantaj e faptul că nu trăiești cu adevărat spectacolul că îl vezi de pe un ecran mai mic decât este cu adevărat spectacolul.
Inspirat și plin de dor, a început să-și confecționeze marionete, să scrie și să pună el spectacole în scenă, pentru a-și relaxa colegii de școală aflați și ei în izolare.
Bogdan Vochin, elev: Sincer, la noi, în lumea copiilor, nu e mare frică. Eu știu foarte bine că se va termina pandemia.
Că să sară în ajutorul micilor spectatori, Opera Comică a urcat în online toate spectacolele și zeci de emisiuni pentru copii. În plus, le-a oferit șansa de a vorbi direct cu personajele lor preferate.
Emil Pantelimon, director comunicare Opera Comică pentru Copii: De la 16 la ora 20 sunt disponibile pentru copii. Avem în medie 100-150 de telefoane pe zi la care răspundem cu mare drag. Pe fiecare personaj sunt 5-6-7 artiști care răspund și care joacă personajul respectiv.
Bogdan Vochin, elev: Recordul meu a fost la Peter Pan. Am avut norocul să prind pe actorul meu preferat și am vorbit cu el undeva la 22 de minute și 20 de secunde.
La Opera Comică ajungeau peste 200.000 de copii să vadă spectacolele din fiecare stagiune. Acum, scaunele zac acoperite, decorurile prăfuite, asteptând toate, din nou, gălăgia de odinioară. Orice formă va lua ea.