''Pistruiatul'', copilul minune care cântă la cele mai neobișnuite instrumente. Unele dintre ele sunt demne de Cartea Recordurilor
Un copil de 14 ani cântă la cele mai neobișnuite instrumente. De la cimpoi sau ocarină, până la varză, solniță ori nucă. Este povestea unui adolescent din Gorj care s-a îndrăgostit de muzică. Mentor îi este maestrul Ștefan Popescu, profesorul care transformă aproape orice într-un "instrument muzical" demn de Cartea Recordurilor.
De Diana Speretoiu la 03.05.2021, 13:50- ''Pistruiatul'', copilul minune care cântă la cele mai neobișnuite instrumente
- Unele dintre ele sunt demne de Cartea Recordurilor
Alexandru are 14 ani. De mic, era îndrăgostit de tradiții şi jumătate din viață a petrecut-o cântând. Pasiunea pentru instrumentele populare mai puțin obișnuite a descoperit-o după ce a încercat să învețe dansul popular.
Alexandru Cioiu: M-am dus cu sora mea la dansuri populare și acolo a zis că nu știu să dansez, că nu sunt bun. Și, supărat, am vrut să plec acasă. Doamna de sport mi-a spus să nu plec că iese domnul profesor și m-a luat, mi-a arătat fluierul și de acolo am început să cânt.
Așa a urcat și pe marile scene din țară și din străinătate. Cea mai emoționantă experiență a trăit-o pe scena de la Next Star, în urmă cu trei ani.
Alexandru Cioiu: La Next Star, am avut foarte multe emoții. Era prima dată când urc pe scenă chiar atât de mare, cu public. Nu puteam să mă uit la public, mă uitam la picioare.
Mentor pentru cei care sunt dornici să încerce instrumentele muzicale neobişnuite şi nu numai
De atunci, a adăugat continuu câte un instrument în colecția sa. Maestrul Ștefan Popescu le predă copiilor de aproape cinci decenii și se declară mândru de fiecare în parte.
Ștefan Popescu, profesor: Nu trebuie să piară. Fluierul, cavalul, naiul sunt instrumentele românilor. Îi zic Pistruiatul. După cum vedeți, are și pistrui, și e mai aparte așa. Mă bucur pentru el. El vrea să cânte ca mine, cu ce cânt eu. Am ajuns la aproape 40 de instrumente și pseudo-instrumente.
Și "Pistruiatul" nu a dat înapoi nici când a venit provocarea să cânte la...un cartof. Dascălul său poate transforma aproape orice într-un instrument muzical. În colecția sa, este și un nai gigant, realizat chiar de el.
Alexandru Cioiu: Am cântat la nai, la caval, la fluier, dar la astea nu pot să cânt. Domnul profesor m-a ajutat să încep și cu pseudo-instrumentele: varza, nuca, morcovul.
Reporter: Și la solniță cânți?
Alexandru Cioiu: Da.
Ștefan Popescu, profesor: Cu cartoful, cu varza, cu tâlvocul, nuca. Ciorile se urcă în nuc și le doboară să le mănânce sâmburii. Eu am mai făcut o gaură și (cântă). Am scos miezul și îl pun în ciorbă. Dacă suntem acum în post, cartoful, la fel.
Reporter: Și varza.
Ștefan Popescu, profesor: Și varza.
Reporter: Cântăm și la varză.
Ștefan Popescu, profesor: Și la varză, ia (cântă).
Ștefan Popescu predă la Școala Populară de Artă din Târgu Jiu, unde, împreună cu fiul său, ghidează în tainele muzicii și ale instrumentelor aproximativ 100 de copii.
Alexandru Bratu, director Școala Populară de Artă Târgu Jiu: Sunt îndrumați de domnul Ștefan Popescu să redescopere instrumente populare mai puțin obișnuite. E vorba de cimpoi, ocarină și alte instrumente.
Ca acestea să nu se piardă, autoritățile au în plan să organizeze un festival care să-i poarte numele profesorului Ștefan Popescu și să-l organizeze în fiecare an în diferite localități.