Obiceiul piţăratului vestește Crăciunul, într-un sat din Alba
Mergem acum într-un sat din judeţul Alba unde copiii sunt vestitorii Crăciunului. Cu traiste la gât, cei mici pleacă din casă în casă pentru a primi piţărăi, un fel de colaci. De aici vine şi numele obiceiului. Doar că în zilele noastre, colacii au fost înlocuiţi cu dulciuri.
De Redactia Observator la 24.12.2019, 17:33Mergem acum într-un sat din judeţul Alba unde copiii sunt vestitorii Crăciunului. Cu traiste la gât, cei mici pleacă din casă în casă pentru a primi piţărăi, un fel de colaci. De aici vine şi numele obiceiului. Doar că în zilele noastre, colacii au fost înlocuiţi cu dulciuri.
Obiceiul piţăratului, moştenit din vremea dacilor, este cea mai mare bucurie a copiilor în Ajunul Crăciunului. De la prima oră, cei mici îşi dau întâlnire la capătul satului Limba, din judeţul Alba. De acolo pornesc cu toţii la colindat. Se opresc în fiecare curte care are porţile deschise.
Pițărăul este de fapt un colăcuț, sub forma literei alfa. Pe vremuri era făcut de gospodine din aluatul rămas de la pâine. Astăzi, colacul este înlocuit cu dulciuri pe care gazdele le aruncă în braţele tuturor copiilor care le calcă pragul casei.
Prin acest obicei, oamenii aduc mulțumire lui Dumnezeu pentru ceea ce au primit în acest an.
În seara de Ajun urmează o altă rundă de colindat prin sat. De această dată, însă, copiii primesc bani.