Plajele din Eforie, cele mai murdare de pe litoral
Plajele din Eforie sunt cele mai murdare de pe litoral, urmate de cele din Mamaia şi Năvodari. Sunt concluziile unui ONG care a stat să numere, bucată cu bucată, fiecare deşeu de pe opt dintre cele mai populare plaje din România
De Redactia Observator la 03.06.2019, 21:51Plajele din Eforie sunt cele mai murdare de pe litoral, urmate de cele din Mamaia şi Năvodari. Sunt concluziile unui ONG care a stat să numere, bucată cu bucată, fiecare deşeu de pe opt dintre cele mai populare plaje din România. Este un studiu făcut in fiecare an şi care vine cu o concluzie îngrijorătoare. Cantitatea de gunoaie se dublează de la an la an. Iar plasticul ajunge şi în farfuriile turiştilor.
Vara abia a început, dar gunoaiele nu au dispărut niciodată de la malul mării. Chiştoace de ţigară, ambalaje sau paie de plastic, toate au fost numărate de un ONG.
12.518 deşeuri, găsite pe opt dintre cele mai importante plaje
Angelica Paiu, manager proiect: Numărul deşeurilor creşte de la sesiune la sesiune. De exemplu, dacă în anul 2016, în aceeaşi lună, în aprilie, am avut 3.000 de deşeuri înregistrate, am ajuns ca în anul acesta să avem 12.518
Între Eforie Nord şi Sud culoarea apei Mării Negre este una de vis. Totuşi acest aspect este umbrit de modul în care arată plaja aferentă. Voluntarii unui ONG care monitorizează deşeurile spun că aici au găsit cele mai multe gunoaie.
O turistă susţine că "sunt chiştocuri, multe chiştocuri, da, chiştocuri. Şi pahare, şi plastic, mult plastic. Şi e păcat că se duc în mare".
O turistă din Republica Moldova spune că "de educaţia oamenilor nu pot să zic, pur şi simplu, Nu ştiu, poate nu sunt condiţii, nu sunt destule urne pentru gunoi".
În toamnă ar urma să se găsească de cel puţin două ori mai multe deşeuri
Mamaia şi Năvodari completează topul celor mai murdare plaje din România. Cea mai curată este şi cea mai puţin vizitată, plaja de la Corbu.
Obiectele de plastic reprezintă peste jumătate dintre deşeurile aruncate de turişti pe plajă. Un material care ajunge cu uşurinţă în mare şi unde începe să se descompună rapid.
Simion Nicolaev, director INCDM: După şase luni de zile, o pungă de plastic ajunge la dimensiuni de câţiva milimetri. După alte şase luni, de ordinul micronilor
Particulele microscopice sunt înghiţite astfel de scoici, rapane sau peşti. Astfel, plasticul ajunge în farfuria noastră.
O nouă monitorizare a deşeurilor va fi făcută la toamnă.
Mihaela Cândea, director executiv ONG: Din experienţa anilor trecuţi ne aşteptăm să găsim cel puţin dublu mai multe deşeuri decât acum, în primăvară. Ni s-a întâmplat să găsim şi de şase ori mai multe deşeuri în toamnă
După plastic, mucurile de ţigară sunt cele mai răspândite deşeuri găsite pe plaje.
Voluntarii au mai găsit în nisip inclusiv scutece sau seringi folosite.