Ploile în exces au distrus căpşunile româneşti
Căpşunile româneşti sunt scumpe la vedere în acest an! Din cauza ploilor în exces, fructele se strică înainte să fie culese. Devin apoase şi îşi pierd aroma, iar cultivatorii se plâng că nu pot face faţă bolilor provocate de umezeală.
De Redactia Observator la 21.05.2019, 20:26Căpşunile româneşti sunt scumpe la vedere în acest an! Din cauza ploilor în exces, fructele se strică înainte să fie culese. Devin apoase şi îşi pierd aroma, iar cultivatorii se plâng că nu pot face faţă bolilor provocate de umezeală. În unele zone din ţară, chiar şi 20% din producţia de căpşuni putrezeşte pe câmp.
Aşa arată o plantaţie de căpşuni din judeţul Alba, după ce a plouat continuu 10 zile. Umezeala e un mediu propice pentru putregaiul cenuşiu, o boală care înmoaie fructele şi le face să-şi piardă aroma şi dulceaţa.
Kilogramul de căpşuni a ajuns şi la 20 de lei
Într-un alt colţ al ţării, cultivatorii se confruntă cu aceeaşi boală.
Alexandra Orlaie, inginer horticultor: Ploile sunt foarte abundente și nu avem o perioadă de pauză între ploi ca să putem intra să le stropim și să combatem boala
Aşa că prima recoltă din acest an este deja mai slabă cu 10-20%. Efectele sunt şi mai grave la plantele mici, pentru că boala afectează inclusiv tulpinile şi rădăcinile. Iar totul se va reflecta în buzunarul nostru.
În centrul ţării, kilogramul de căpşuni se vinde cu 20 de lei.
În prezent, în unele pieţe şi magazine mari din Bucureşti găsim numai căpşuni din ţara noastră iar preţurile variază între 13 şi 15 lei pentru un kilogram.
Şi în pieţe, producătorii au venit cu marfa înjumătăţită.
Un producător recunoaşte că "asta e situaţia. Nu putem să ne punem cu natura".
Nu doar vremea schimbătoare, ci şi importurile masive din Turcia, Grecia şi Germania sufocă afacerile româneşti.
Numai anul trecut, am adus din afară peste 7.000 de tone de căpşuni, în valoare de 12 milioane de euro, în creştere faţă de 2017.