Podul Centenarului din Oradea, lăudat de la Bruxelles, deschis pentru traficul rutier
La eveniment a fost prezent şi comisarul european Corina Creţu, care a profitat de ocazie să răspundă atacurilor primite în ultima perioadă din partea PSD.
De Redactia Observator la 04.12.2018, 11:45La eveniment a fost prezent şi comisarul european Corina Creţu, care a profitat de ocazie să răspundă atacurilor primite în ultima perioadă din partea PSD. Podul în arc este cea mai mare structură de acest gen din ţară şi a costat 3,3 milioane de euro, dintre care mai bine de trei sferturi au fost bani europeni.
O dacie veche, în culorile tricolorului a marcat momentul mult aşteptat de orădeni. Primii 100 de şoferi au primit şi câte un steag pentru maşină.
La eveniment a fost prezent şi comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, care a dat investiţia drept exemplu pentru absorbţia fondurilor europene. Oficialul de la Bruxelles a folosit prilejul să facă şi declaraţii politice, răspunzând atacurilor venite în ultima perioadă din partea PSD, şi afirmând că ţara noastră ar putea primi şi mai mulţi bani europeni dacă ar depune proiecte de calitate.
Corina Creţu: Acest pod este foarte necesar pentru decongestionarea traficului, Oradea, a înflorit în ultimii ani datorita acestei strategii din fondurile europene. Comisia Europeana a contribuit cu 2,6 milioane de euro, fonduri nerambursabile, gratuite.
Oradea are nu mai puţin de 10 poduri peste Crişul Repede. Asta în condiţiile în care sunt oraşe europene mai mari, cu un număr mai mic de poduri. De exemplu, în Belgrad sunt 5 astfel de structuri, în Bratislava 4, iar în Budapesta 9.
Florin Birta, viceprimarul din Oradea: Avem peste Crişu Repede 7 poduri rutiere, 1 pasarelă pietonală şi două poduri pentru CFR. In acest moment suntem in lucru la studiile de fezabilitate pentru inca doua poduri pietonale peste Crisul Repede.
Noul pod pietonal va asigura legătura între zona aquaparcului cu Cetatea Oradea şi centrul oraşului. Construcţia va avea o lungime de aproape 100 de metri, iar investiţia a fost estimată la 2.8 milioane de euro, tot din bani europeni. Investiţia ar urma să fie demarată anul viitor.