Podul de Piatră din Iaşi ar putea avea soarta celui din Neamţ: Fisuri peste tot, iar de pe pilonii de susţinere cade tencuiala
Un pod din Iaşi ar putea avea în curând soarta celui din Neamţ, care s-a prăbuşit. Construcţia, care leagă două cartiere din oraş, se degradează pe zi ce trece. Primăria şi-a asumat reabilitarea în 2020, dar a amânat începerea lucrărilor din lipsă de fonduri. Rezultatul: costurile au crescut între timp de două ori. Doar fondurile europene ar mai putea rezolva acum situaţia.
De Clara Mihociu la 11.06.2022, 09:00''Cade uşor, la cea mai mică atingere. Metalul e si el mâncat de rugină.''
Așa arată pilonii de susținere ai podului care leagă cartierele Alexandru cel Bun și Podul de Piatra din Iaşi. Zona este una intens circulată, sub pod se afla o piaţă, iar cei care trec pe dedesupt trebuie să stea cu ochii în patru.
''Nu arată foarte bine, trebuie restaurat. Ca în România.''
''La noi în țară după ce se întâmplă o nenoricre se repară. Noi ca noi pietonii, dar sus trec mașini de tonaj mare, oricând poate să cedeze.''
- Animație grafică. Cum s-a prăbușit podul de Luţca. Autorităţile vor să dinamiteze ce a mai rămas din el
- Cine sunt oamenii din spatele firmelor care au reparat podul prăbușit de la Luțca. Au fost deschise două dosare...
- Faimosul Pod de Fier din Lugoj, pericol pentru trecători. Pe deasupra sunt puse flori, pe dedesubt îl sfărâmă...
Gravitatea situației se vede cel mai bine la baza podului, pilonii de susținere ai acestuia sunt grav afectați. Au fisuri de sus până jos, iar de pe cei mai mulți dintre ei deja a căzut tencuiala. Cei care circulă pe aici trebuie să fie foarte atenți, iar cei care parchează sub pod dau dovadă de curaj ținând cont că în mod constant de sus cad bucăți mari de beton.
''Mai ales că poate să cadă în cap la oameni aici. Aici e trafic intens.''
Nu sunt suficienţi bani pentru planurile de reabilitare
Planuri de reabilitare există încă din 2020, dar nu şi bani pentru lucrări.
Mihai Chirica, primar Iaşi: Costurile estimate se ridică la aproape 87 de milioane de lei. O infulenţă foarte mare a avut-o şi creşterea preţurilor la materiale, în special la oţel, la betoane, la betoane armate. Şi trebuie să actualizăm în permanenţă aceste costuri.
Iniţial, suma estimată pentru efectuarea lucrărilor de reabilitare era de două ori mai mică. Acum primăria speră să poată acoperi costurile din fondurile europene pe care le poate accesa, însă, abia de anul viitor.