Polițiștii, propuși pentru a-i verifica acasă pe pacienții infectați cu noul coronavirus și care au refuzat internarea
România a înregistrat pentru a şaptea zi la rând peste 1.000 de noi cazuri în 24 de ore. Am ajuns pe locul doi în Europa. Autorităţile fac apel să respectăm măsurile, dar instituţiile cheie în controlul pandemiei nu fac asta. E vorba de Direcţiile de Sănătate Publică. DSP Bucureşti a cerut Poliţiei să contacteze pacienţii care au refuzat să fie internaţi în timpul vidului legislativ. Aceştia spun că cel mult îi vor contacta telefonic.
De Ema Schweninger la 28.07.2020, 20:36- Măsura, propusă din cauza lipsei de personal de la Direcțiile de Sănătate Publică.
- Polițiștii susțin că o astfel de măsură este foarte greu de pus în practică.
În curtea Institutului Marius Nasta, oamenii aşteaptă la coadă ca să se testeze. Acest bărbat vrea să afle dacă a scăpat de virus: "Am sunat la DSP de o săptămână și nu a răspuns nimeni".
Institutul Marius Nasta este doar unul dintre exemplele unde cel puţin în Capitală se fac zilnic zeci de teste COVID-19. O parte dintre teste se fac pentru persoane care au venit pentru cel de-al doilea test de reconfirmare sau infirmare a existenţei virusului, iar o altă parte pentru persoane care au fost trimise cu maşinile până aici pentru a se testa.
Mii de români, cei care fie au refuzat internarea, fie s-au externat la cerere, nu ştiu ce să facă, iar autorităţile n-au răspunsuri clare. Direcţiile de Sănătate Publică le cer să se întoarcă la spital, însă nu ştie nimeni cum.
DSP Bucureşti are o listă cu 150 de bolnavi care ar trebui internaţi. Şi a trimis-o Poliţiei, să se descurce. O listă în care numele mai multor persoane se repetă si de câte trei ori şi în care epidemiologii au trecut în mod eronat şi personal medical aflat sub tratament. Poliţiştii spun că nu sunt medici şi refuză să se ducă după cei care nu vor la spital.
Cosmin Andreica, lider de sindicat din Poliţie: Putem să asigurăm doar securitatea DSP, nu să transportăm pacienți pe bancheta din spate a autospecialei. Nu se poate ca poliţiştii să fugărească în jurul blocului pe cei care nu vor să se interneze. Nu ne dorim ca poliţiştii să devină un fel de moaşă comunală, aşa cum s-a întâmplat pe perioada stării de urgenţă să ajungem să împărţim lumină.
În plus, poliţiştii din Bucureşti spun că ei nu au luat oameni de la DSP atunci când nu aveau efective. Alţi directori de DSP nu vor să apeleze la Poliţie decât în situaţii extreme.
Teodor Negulescu, director DSP Ilfov: Noi i-am sunat pe toţi cei vizați. Au fost în jur de 80 de persoane. Nu cred că trebuie să apelăm la forțele de represalii pentru că oamenii au deja foarte multe probleme, sunt deja cu stresul, cu frica.
O femeie plecată pe propria răspundere din spital acum cinci zile ne-a povestit prin ce a trecut.
Pacientă diagnosticată cu Covid-19: Nu m-a contactat nimeni de la DSP să vadă ce fac, cum mă simt, dacă stau în casă. Niciun cadru medical, nici DSP-ul, nimeni! Aş fi putut să ies dacă aş fi fost inconştientă, să mă plimb în parc. Puteam să merg liniştită la mare. Lor chiar nu le pasă. Când e o problemă în ţara asta, ei nu sunt pregătiţi.
Oamenii nu pot beneficia de concediu medical pentru că nu figurează nicăieri că sunt în izolare. Aceeaşi situaţie e şi în alte judeţe.
Cristina Oancea, pacientă vindecată: Sun la toate DSP-urile şi am trimis nenumărate mailuri pe toate adresele posibile pentru a obţine o adeverinţă să intru în posesia concediului medical. Din data de 21, absolut nimeni nu răspunde. Cred că numai ieri am sunat de 30 de ori la DSP şi din data de 21 cred că am depăşit suta.
În schimb, sancţiuni se dau în continuare. În ultimele 24 de ore, au fost date peste 1000 de amenzi. Şi au fost deschise zece dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor.