Fostul pompier ars într-o explozie, care a contractat 6 bacterii intraspitalicești, nu mai răspunde la tratament
În România, pacienţi cu arsuri grave se luptă cu bacteriile înainte ca medicii să poată închide rănile. Un fost pompier din Constanţa ars într-o explozie a contractat şase bacterii intraspitaliceşti, cel mai probabil în mai puţin de 24 de ore.
De Redactia Observator la 17.11.2018, 22:52În România, pacienţi cu arsuri grave se luptă cu bacteriile înainte ca medicii să poată închide rănile. Un fost pompier din Constanţa ars într-o explozie a contractat şase bacterii intraspitaliceşti, cel mai probabil în mai puţin de 24 de ore. A fost plimbat între două spitale înainte de a ajunge în Capitală, unde doctorii au reuşit să-i găsească un pat liber. Putea lua nu şase, ci 60 de bacterii - este reacţia şocantă a unui director de spital din România.
Secreţie pe plagă, culturi aerobe cu antibiogramă Serratia şi Psedomonas. Este verdictul medicilor de la spitalul Floreasca, notat în raportul pe care l-a primit soţia bărbatului de 44 de ani, victima unei explozii.
Fostul pompier tocmai primise o şansă la viaţă - un pat dintre cele 11 alocate marilor arşi. Singurele din România.
”Nu am scăpat de ce mi-a fost teamă. Am primit fişa actuală, ieri, apar şase bacterii. Pe plagă sunt trei, ochi, ureche”, spune soția pacientului.
Familia crede că bărbatul s-a infectat în spitale. Mai ales că a fost plimbat între trei unităţi medicale. Prima oară, a fost dus la Medgidia, însă în mai puţin de o oră a fost transferat la Constanţa. Nici acolo nu a putut fi tratat, aşa că a ajuns în Bucureşti.
Bogdan Obadă, Director Medical al Spitalului din Constanța: Gravitatea situaţiei a fost arsurile de căi aeriene superioare. Acestea complică foarte mult prognosticul vital al pacientului.
O explicaţie şocantă vine chiar de la directorul spitalului din Medgidia.
Eugen Aglitoiu, Directorul Spitalului Medgidia: Se putea infecta nu cu şase tipuri de bacterii, ci cu 60 de tipuri de bacterii, pentru că vă daţi seama câte bacterii sunt în hainele accidentatului, câte sunt în mediu, câte bacterii sunt în ambulanţă.
Acum, pacientul nu mai răspunde la tratamentul medicilor. Ministrului Sănătăţii s-a interesat de cazul lui.
SORINA PINTEA, ministrul Sănătăţii: Are 35-40% arsuri pe suprafaţa corpului. Starea lui s-a înrăutăţit, este ventilat mecanic de la internare, răspunde prost la tratamentul pe antibiotice. Este greu de dat un prognostic, aşa mi-au spus medicii.
O altă şansă ar fi putut primi în străinătate. Soţia spune că a vrut să-l ducă în Belgia, dar nu a primit acordul doctorilor.
”Nu ştiu ce aşteaptă. Probabil să mai moară un om”, spune soția pacientului.
Medicii spun însă că, din cauza stării grave, nu poate suporta un astfel de drum. Cazul vine la doar câteva zile după ce un tânăr rănit grav într-o explozie dintr-un bloc din Piatra Neamţ a fost transportat în Belgia pentru că nu putea fi tratat la noi. Avea arsuri pe 75 la sută din suprafaţa corpului şi a murit la scurt timp după ce a ajuns acolo. Şi el fusese infectat cu două bacterii.