Porcul tradițional, pârlit în bătătură, a devenit vedetă în restaurante
Obiceiurile bunicilor devin inspiraţia antreprenorilor. Sunt tot mai mulţi care transformă creşterea animalelor în afacere de succes. Şi pun pe mesele românilor pui de ţară, şorici pârlit în bătătură şi slănină afumată după metode tradiţionale.
De Redactia Observator la 14.11.2018, 22:43Obiceiurile bunicilor devin inspiraţia antreprenorilor. Sunt tot mai mulţi care transformă creşterea animalelor în afacere de succes. Şi pun pe mesele românilor pui de ţară, şorici pârlit în bătătură şi slănină afumată după metode tradiţionale. Comenzile curg, pentru că mulţi clienţi au înţeles că mâncarea bio nu este doar un moft, ci un mod de a trăi sănătos.
La 10 kilometri de Oradea, în localitatea Episcopia, cei peste 300 de porci din ferma lui Murvai Lajos au la dispoziţie hectare întregi pe care să alerge în voie. Hrăniţi doar cu cereale, cresc de două ori mai greu decât animalele care primesc concentrate, dar sunt şi mult mai sănătoşi.
La fel sunt tratate şi alte animale din sat, pentru că localnicii au înţeles cât de preţioasă este tradiţia.
Slănina este fiartă mai întâi într-o zeamă de varză cu oase de vită, iar jumările sunt amestecate până când se topesc. Clienţii care calcă pragul micului magazin nu rezistă în faţa tentaţiilor.
Tradiţia a pătruns şi în bucătăriile restaurantelor, mai ales că chefii ştiu bine diferenţa dintre porcul crescut ca la ţară şi cel crescut în marile ferme.
Diferă ca şi dimensiune, dar şi culoare faţă de cel crescut tradiţional. Cel tradiţional acumulează mai multe grăsimi în interiorul cărnii. Carnea este mult mai fragedă, mult mai gustoasă şi mult mai aromată faţă de celălalt - Daniel Lascu, chef bucătar
Chiar dacă 70% din produsele din zona rurală sunt eco, doar 3,5% dintre români le cumpără, potrivit Asociației „Bio România".
Trimitem la export mâncarea sănătoasă, mai ales către germani, austrieci şi belgieni, dispuşi să plătească mai mult pentru preparatele naturale.