Porci vânduți pe sub mână, în plin focar de pestă. A crescut riscut de infectare cu trichineloză
Cu mai puţin de o lună până la Crăciun, vânzările ilegale de porci sunt în toi. Din cauza răspândirii pestei porcine africane în 18 judeţe din ţară, comercializarea animalelor este strict interzisă în aceste zone de risc. În realitate, porcii se vând foarte uşor "pe sub mână".
De Redactia Observator la 28.11.2018, 20:47Cu mai puţin de o lună până la Crăciun, vânzările ilegale de porci sunt în toi. Din cauza răspândirii pestei porcine africane în 18 judeţe din ţară, comercializarea animalelor este strict interzisă în aceste zone de risc. În realitate, porcii se vând foarte uşor "pe sub mână". Pentru că nu mai au voie să meargă cu animalele la târguri, oamenii şi-au organizat propriile pieţe, chiar în gospodării. Am filmat şi am mers cu imaginile la autorităţi. Inspectorii DSV spun că, de mâine, vor începe controalele în ţară.
Ştefăneşti, Ilfov. Un judeţ cu nouă focare de pestă porcină africană. De altfel, virusul a fost descoperit în gospodăriile oamenilor, care trec peste faptul că le este interzis să vândă porcii. Ba chiar spun că veterinarii i-au încurajat în acest demers. Kilogramul de porc în viu costă 12 lei.
A fost într-un sat un porc. S-a întâmplat. Acum. A fost mai mare circ. Până la urmă, e un simplu maţ care se sparge. Ne-au zis şi nouă doctorii. Nu afectează omul, carnea
Vânzătorul este dispus şi să sacrifice animalul în curtea sa.
În aceeaşi zonă de risc, mergem în altă gospodărie. Din nou, vânzătorul încearcă să ne convingă de faptul că suntem departe de orice pericol. Ba chiar ne arată cu ce îşi hrăneşte animalele.
Oamenii vând porci în propriile gospodării, în plin focar de pestă
În localităţile afectate de pesta porcină africană oamenilor li s-a interzis să mai vândă porci în târguri organizate. Aşa că nu le-a rămas decât o singură soluţie - să îşi organizeze propriile târguri în gospodării.
Inspectorii Sanitar Veterinari spun că vânzarea porcilor în zonele de focar este interzisă cu desăvârşire. Cu toate astea, autorităţile recunosc faptul că este dificil să gestioneze fenomenul comerţului la negru.
Acum ştiţi cum e. Nu putem să stăm să-i păzim pe fiecare. Noi facem controale, dar ştiţi cum e. - Veronica Brumaru, director DSVSA Ilfov
Nu ai voie absolut să vinzi din focar şi evident după ce se confiscă marfa şi se distruge există posibilitatea unor amenzi - Rareș Hăbeanu, purtător de cuvânt ANSVSA
Cei care sunt prinşi sunt amendaţi. Amenzile pot depşi în unele cazuri şi 5.000 de lei
Specialiştii mai spun că tăierile de porci din ultima perioadă au dus la riscuri mari de infectare cu trichineloză.
După sacrificare să se preleveze probe de la porcul respectiv să fie duse la un laborator sanitar vetrinar pentru a se face examenul trichinescopic, pentru a evita ca acest parazit să ajungă la om şi astfel să avem boala trichineloza - Rareș Hăbeanu, purtător de cuvânt ANSVSA
De mâine, inspectorii DSV încep controalele în toată ţara pentru verificarea transporturilor de animale şi carne. Sunt 289 de localități din 18 județe afectate de pesta porcină africană.