Posesorii de buletine expirate, care nu apucă să le reînnoiască, pot vota la alegerile parlamentare cu cele vechi
Pandemia a schimbat şi regulile pentru alegeri. Cine are un buletin expirat nu trebuie să se mai înghesuie la ghişee pentru a-l reînnoi. Va putea merge la urne cu buletinul vechi. Decizia a venit de la Biroul Electoral Central şi se aplică doar pentru alegerile parlamentare din decembrie. Regula este valabilă şi pentru cei care votează în diaspora.
De Redactia Observator la 19.10.2020, 10:33Nu toate actele expirate sunt acceptate la scrutinul din 6 decembrie. Ci doar cele al căror termen de valabilitate a încetat în timpul pandemiei.
Constantin Mituleţu, preşedinte AEP: "Toate aceste acte sunt prelungite de drept datorită stării de alertă care a intervenit în ultimele luni şi toate actele care au expirat începând cu 1 martie se consideră a fi valabile pentru a-şi exercita dreptul de vot cetăţenii români."
La fel s-a întâmplat şi la alegerile locale de la sfarsitul lunii septembrie. Totuşi, cine alege să-şi schimbe buletinul în ziua votului va beneficia de aceeaşi măsură ca în trecut: va primi cartea de identitate în aceeaşi zi.
Pentru că actele de identitate sunt eliberate în doar câteva ore în ziua scrutinului, românii profită de această ocazie. De exemplu, la alegerile prezidenţiale, la primul scrutin, au fost eliberate peste 15.000 de acte de identitate. La cel de-al doilea scrutin s-a întâmplat la fel, când în doar o zi au fost eliberate peste 5.000 de buletine.
Parlamentarele vin şi cu alte noutăţi. În primul rând, românii din diaspora vor avea la dispoziţie 2 zile pentru a pune ştampila pe buletinul de vot. Autorităţile îi îndeamnă însă să se înscrie pentru votul prin corespondenţă până pe 22 octombrie.
Constantin Mituleţu, preşedinte AEP: "Rugămintea este să se înscrie cât mai mulţi cetăţeni pentru votul prin corespondenţă, pentru că vorbim despre această pandemie şi nu ştim care vor fi condiţiile până la momentul respectiv în care s-ar deschide secţiile de votare."
Votul prin corespondenţă ar urma să fie cea mai bună variantă şi pentru cei care locuiesc în zone care ar putea intra în stare de urgenţă. Votul în secţie ar fi imposibil. De asemenea, cetăţenii ar putea primi prin poştă buletinele deja printate. Peste 24 de mii de cetăţeni s-au înscris până în acum pentru votul prin corespondenţă.
Diferit faţă de locale va fi şi în ţară. Programul de votare se va prelungi până la ora 23:59 dacă în faţa secţiei de votare se află cetăţeni care vor să îşi exercite acest drept.