Povestea incredibilă a unui copil fără identitate la doi ani: "Conform legislaţiei din România, tatăl nu este cel care dovedeşte cu două teste ADN că e tatăl, ci soţul"
Un caz şocant în Sibiu, acolo unde un copil, care aproape împlineşte 2 ani, încă nu este recunoscut de statul român. Nu are nici certificat de naştere pentru că, deşi tatăl său este român, mama lui este din Filipine, unde încă este căsătorită cu altcineva. Cu toate că băiatul are alt tată, e trecut automat pe numele soţului filipinez.
De Andrei Naiţă la 23.06.2021, 20:30Ştefan şi Margie s-au cunoscut în urma cu aproape 3 ani în Dubai. Ea lucra acolo, după ce în 2011 s-a separat de soţ. Cum divorţul nu e acceptat în Filipine, au rămas căsătoriţi în acte. În 2019, Margie și Ştefan s-au mutat la Sibiu, aici unde a venit pe lume și băiețelul lor. Doar că Ştefan nu-l poate recunoaşte oficial.
Marius Ştefan - tatăl -reporter: "Conform legislaţiei din România, tatăl nu este cel care dovedeşte cu două teste ADN că e tatăl, ci soţul.
- Deci nu puteţi obţine un certificat de naştere pentru acest copil?
-Chiar dacă îl obţinem, va fi fără CNP".
O luptă fără sfârşit
Cei doi părinţi au decis astfel să deschidă o acţiune în instanţă, cu speranţa ca judecătorii să clarifice situaţia. Speranţele le-au fost, însă, năruite...
Marius Ştefan - tatăl: "Instanţa judecătorescă a hotărât că Maverick, deşi are tată român, s-a născut în România, trăieşte în România, nu este problema statului român şi ne-a îndrumat să deschidem un proces de paternitate în Filipine".
Doar că ea ar putea ajunge la închisoare dacă se întoarce, pentru că acolo adulterul e considerat infracţiune.
Margie Valenzuela: "Peste tot unde mergem pentru controale medicale, ne cer documentele pe care noi nu le avem pentru că nu e înregistrat în România".
Cei doi părinţi sunt disperați și nu mai știu ce cale să apuce.
Tudor Becheanu, avocat: "În acest moment există pe rolul instanţelor de judecată atât dosarul de divorţ al mamei, cât şi un dosar în care tatăl biologic solicită esenţialmente să i se stabilească paternitatea cu privire la copil".
Lucrurile ar fi fost mult mai simple dacă, în codul civil, tatăl copilului ar fi cel biologic, nu soţul.