Un preot a deschis o grădiniță în curtea bisericii din Botoșani, pentru copiii familiilor nevoiașe
Într-un oraş în care sute de familii nu-şi pot ţine copiii la şcoală, din cauza sărăciei, un preot din Botoşani a deschis în curtea bisericii o grădiniţă socială. Cu banii adunaţi în câţiva ani şi ajutat de voluntari, a reamenajat un spaţiu destinat iniţial praznicelor bisericeşti.
De Redactia Observator la 21.09.2019, 22:49Într-un oraş în care sute de familii nu-şi pot ţine copiii la şcoală, din cauza sărăciei, un preot din Botoşani a deschis în curtea bisericii o grădiniţă socială. Cu banii adunaţi în câţiva ani şi ajutat de voluntari, a reamenajat un spaţiu destinat iniţial praznicelor bisericeşti. Acum, grădiniţa primeşte copii fără posibiliătţi materiale din parohie, cărora le oferă o masă caldă şi găzduire cât timp părinţii lor sunt la lucru.
E credinţa din care a izvorât dorinţa de a ajuta. Lângă biserica Trei Ierarhi din Botoşani, preotul paroh a amenajat o grădiniţă unde familiile nevoiaşe îşi aduc copiii.
GABRIEL MIHĂESCU, parohul Bisericii "Trei Ierarhi" Botoşani: Dumnezeu cel viu răsplăteşte fiecăruia după gândurile, inima şi faptele sale.
DORINA MIHĂESCU, soţia preotului: Întotdeauna mi-am dorit ca in curtea bisericii, sa existe un loc pentru copii.
Cel mai mic dintre copii are doi ani, iar cel mai mare - cinci. Sunt zile în care grădiniţa adună şi 15 preşcolari.
GABRIEL MIHĂESCU, parohul Bisericii "Trei Ierarhi" Botoşani: Să facem și noi ceva spre folosul acestor copii!
DORINA MIHĂESCU, soţia preotului: Parintii lor intampina diferite probleme. Fie nu au o locuinta a lor si stau cu chirie, fie sunt copii ai caror parinti sunt bolnavi si lipsiti de locuri de munca, fie sunt copii cu un singur parinte.
În grădiniţa bisericii, copiii au găsit jucăriile la care până acum doar au visat, şi-au făcut prieteni şi au redescoperit bucuria jocului.
Timp de doi ani, preotul şi soţia lui au strâns bani pentru construcţia clădirii, iar când vestea s-a râspândit în Parohie, mai mulţi credincioşi s-au oferit voluntari. Biserica le oferă copiilor şi o masă caldă pe zi.
ANA, bucătăreasă: Îmi plac copiii, am şi eu nepoţi şi, dacă pot să ajut cu ceva, o fac cu drag!
Tot ce primesc aici copiii e gratuit şi e oferit din suflet. Preotul şi soţia lui îşi doresc ca biserica să se întoarcă la rolul pe care l-a avut de secole. În România, primele şcoli s-au deschis în pridvorul bisericilor, iar preoţii le-au fost copiilor primii dascăli.
DORINA MIHĂESCU, soţia preotului: Sper ca in viitor să putem avea şi o clasă de copii after school, sa serveasca masa la biserica, sa-si faca temele pentru ca apoi sa poata pleca in familie.
În Botoşani, multe familii nu reuşesc să-şi dea copiii la grădiniţă sau la şcoală pentru că nu au bani pentru haine şi rechizite. Moldova e în topul abandonului şcolar din România, cu o rată de peste 23%. Doar anul trecut, peste 600 de elevi din judeţul Botoşani au renunţat la şcoală.