Un fost preot a plantat 80.000 de lalele în Bihor
Un fost preot din Bihor are una dintre cele mai impresionante culturi agricole din judeţ. Bărbatul a plantat 80 de mii de lalele, pe un teren de 3 mii de metri pătraţi. Unele soiuri le-a adus din Olanda, iar altele le-a creat singur.
De Redactia Observator la 16.04.2019, 17:59Un fost preot din Bihor are una dintre cele mai impresionante culturi agricole din judeţ. Bărbatul a plantat 80 de mii de lalele, pe un teren de 3 mii de metri pătraţi. Unele soiuri le-a adus din Olanda, iar altele le-a creat singur.
Lanul de flori al lui Iosif Mateuţ arată ca un tablou de primăvară. Are zeci de mii de lalele pe câmp. Sunt lalele de toate soiurile şi de toate culorile.
Pasiunea l-a făcut să creeze chiar şi unele soiuri proprii, cărora le-a dat un nume.
Fostul preot a botezat una dintre flori după numele fiicei sale
Iosif spune că "am polenizat cu floare galbenă şi a ieşit această floare multicoloră, bicoloră, cum s-ar spune şi i-am pus numele fiicei mele, Cristina".
De patru decenii, bihoreanul, ajutat de două rude, lucrează pământul până toamna târziu.
Iosif Mateuţ, floricultor: Unele flori reuşesc, altele după câţiva ani dispar, dar lalele, narcisele, zambilele şi florile de primăvara au 100 de sortimente. Nuanţe poate sunt mai multe, aproape dublu. Să fie vreo 200
Până şi florile uscate sunt rupte cu grijă.
Iosif spune că "florile uscate se rupe cu capsulă cu tot, deci aceasta este capsula care formează seminţe, mai târziu formează seminţe de care noi nu avem nevoie. Iar frunzele şi tija contribuie în primul rând la formarea bulbilor noi".
Iosif Mateuţ preferă lalelele autohtone
Prima dată, Iosif Mateuţ a cultivat flori în grădina părinţilor cu patru sortimente aduse de la un floricultor din Timişoara. Apoi, de la an la an şi-a mărit producţia. Preferă însă lalele autohtone, nemodificate genetic.
Iosif Mateuţ, floricultor: În primul an arată foarte frumos, minunat, fură ochiul. În al doilea an sunt mai micuţe, mai modeste, iar în al treilea an dispar cu totul.
Lalele pe care le cultivă ajung la târgurile de primăvară, dar sunt oferite şi vecinilor care îşi culeg singuri florile.
Vecinii spun că "venim în fiecare an la domnul Mateuţ să vedem florile, mai primim câte un bucheţel cadou sunt foarte frumoase".
Majoritatea soiurilor de lalele cultivate în Ciocaia provin din Olanda, o ţară cu o tradiţie de 400 de ani în cultivarea şi creşterea acestor flori.