Prețurile mezelurilor vor crește în perioada următoare cu aproximativ 5 procente
Salamul, parizerul şi cârnaţii vor fi mai scumpe în 2017. Producătorii au mărit preţul mezelurilor cu până la cinci procente, din cauza creşterii cheltuielilor de producţie. O măsură neaşteptată, după ce la jumătatea anului trecut, preţurile la raft au scăzut odată cu reducerea taxei pe valoarea adăugată.
De Redactia Observator la 09.01.2017, 20:51- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Salamul, parizerul şi cârnaţii vor fi mai scumpe în 2017. Producătorii au mărit preţul mezelurilor cu până la cinci procente, din cauza creşterii cheltuielilor de producţie. O măsură neaşteptată, după ce la jumătatea anului trecut, preţurile la raft au scăzut odată cu reducerea taxei pe valoarea adăugată.
Opt tone de mezeluri au ieşit de pe poarta acestei fabricii din Buftea, doar astăzi. Din cauza scumpirii materiilor prime, toate vor avea un preţ mai mare. Cârnaţii ardeleneşti conţin 99% carne. Restul sunt condimente şi sare.
În prezent, găsim la raft caltaboşi la preţul de 30 de lei kilogramul, cârnaţi de casă la 40 de lei kilogramul, iar muşchiul ţigănesc se vinde cu 55 de lei kilogramul. Producătorii spun că scumpirile se vor simţi în buzunarele consumatorilor din luna aprilie.
Fluctuaţiile valutare şi-au pus amprenta asupra costurilor de producţie. Dolarul este cotat acum la 4 lei şi 30 de bani, în timp ce în luna august a anului trecut moneda americană se tranzacţiona cu 3 lei şi 90 de bani. În acelaşi timp, au crescut şi cheltuielile cu plata angajaţilor.
Este prima scumpire a mezelurilor după ce anul trecut, odată cu reducerea taxei pe valoarea adăugată, preţurile la raft au scăzut semnificativ. În România, piaţa preparatelor din carne depăşeşte 1,2 miliarde de euro.