Prima fabrică de produse biodegradabile din România, înfiinţată de doi tineri
Ţara noastră e pe ultimul loc în Uniunea Europeană când vine vorba de reciclare. Ei bine, într-o societate încă reticentă şi lipsită de educaţie în acest sens, doi tineri au avut curaj. Şi-au asumat riscul de a înfiinţa prima fabrică de produse biodegradabile din România.
De Redactia Observator la 30.11.2018, 17:54Ţara noastră e pe ultimul loc în Uniunea Europeană când vine vorba de reciclare. Ei bine, într-o societate încă reticentă şi lipsită de educaţie în acest sens, doi tineri au avut curaj. Şi-au asumat riscul de a înfiinţa prima fabrică de produse biodegradabile din România. Farfurii, pahare, tacâmuri, toate sunt făcute din plante. Ideea lor nu doar că ne face mândri, dar are şi un real succes pe piaţa de business.
În ultima vreme, aproape fiecare dimineaţă de muncă începe cu câte o veste bună de la Maria. În fosta fabrică de stat Prodplast, o mână de oameni tineri şi pasionaţi pun la cale un proiect nou, pentru un client nou. Aici, nu se mai produc decât produse biodegradabile.
Maria are ochii albaştri dar e pasionată de verde şi de un an de zile mangaeriază imaginea singurei companii din România unde ambalajele sunt făcute din plante.
Maria Desmirean: Verdele înseamnă prospeţime, natură şi cred că înseamnă de fapt sănăptate. Poate înseamnă bunăstarea fiziă şi psihică a unei persoane. În călătoriile noastre am văzut că se fac multe proiecte în vederea susţinerii sustenabilităţii şi ne-am dorit să facem şi noi acest lucru. iar în urma unei astfel de călătorii Tudor a venit cu ideea pentru acest business.
Pe Tudor l-am găsit în faţa calculatorului, analizând bilanţul de sfârşit de an. A reuşit să transforme o firmă ce stătea să moară într -un brand fresh, de care România avea extrem de multă nevoie.
Tudor Georgescu, director executiv: Problema reală este că România e pe ultimul loc în ceea ce priveşte reciclarea. Noi ne axăm pe producţia de produse din resurse sustenabile. trestie de zahăr, amidon de porumb şi altele. Este o piaţă emergentă, nioi suntem deschizători de drumuri. a fost un risc în echipamente, bani pe care nu ştiam dacă îi vom recupera. Piaţa a reacţionat extrem de repede. Era clar că exista o tensiune şi era o problemă în ceea ce priveşte plasticul şi restaurantele, hotelurile, supermarketurile, toată lumea a reacţionat bine.
Ca să înveţe să transforme granulele de porumb în cele peste 100 de produse pe lista de fabricaţie, pahare, tacâmuri, farfurii, caserole, pungi, paie, angajaţii au avut mai întâi nevoie de încredere în cei care le-au propus o schimbare radicală.
În total, sunt 22 de oameni dar din ianuarie, capacitatea de producţie se va dubla, la fel şi numărul de personal.
Anda Vrănescu, director de producţie: Facem o producţie cam între 8 şi 10 tone pe zi. Oamenii au o pregătire de bază substanţială. Trecerea a fost simplă şi pasiunea lor pentru acest domeniu
Când nu e în fabrică, Tudor e la aparatul de cafea. Ştie tot ce mişcă despre licoarea aromată pe care a descoperit o când locuia în Australia. A decis însă să-şi croiască un drum în ţara lui şi să schimbe mentalităţi învăţându şi socitetatea să gândească, să mănânce şi să trăiască.sustentabil. Echipa a deschis deja canale de distribuţie în Scandinavia, ţările baltice, şi pe piaţa britanică.
Tudor Georgescu: Noi avem foarte mare încredere în România, majoritatea am fost plecaţi afară, ne-am întors tocmai pentru că credem în proiectul România.
Uniunea europeană a interzis deja folosirea de pungi din plastic în supermarketuri iar din 2021 vor fi scoase de la vânzare şi produsele din plastic de unică folosinţă.