Primăria Capitalei, fără bani pentru proiecte. Primăriile de sector au preluat din investiţii. "Nu poţi să începi un proiect şi să ai banii pentru 30% din lucrare"
Anul acesta, Primăria Capitalei are un buget uriaş, însă, se pare că banii tot nu ajung: nu sunt bani pentru parcuri şi nici pentru proiecte deja începute. Aşa că multe şantiere fie au rămas blocate, fie au fost pasate către primăriile de sector.
De Mădălina Chiţac la 30.08.2021, 20:57În parcuri, a început curăţenia abia după un val de plângeri venite din partea bucureştenilor.
"Foarte târziu, după o perioadă de aproape un an", spune un bucureştean.
Dar de alte investiţii nici nu poate fi vorba. Nu sunt bani.
Nicuşor Dan: Anul acesta nu s-a pus problema să facem. Am pornit cu o gaura de 3 miliarde de lei.
- Bucureştenii riscă să plătească facturi şi de trei ori mai mari la iarnă, dacă Primăria Capitalei nu va...
- Nicuşor Dan, întrebat cum va face rost Primăria de bani pentru achiziţia ELCEN: Nu vor exista bani dacă Guvernul...
- Nicuşor Dan dă asigurări că parcurile din Bucureşti, ajunse focare de infecţie, ar urma să fie reabilitate în...
Mădălina Chiţac, reporter Observator: Nu s-au găsit bani nici pentru dezinsecţie sau deratizare. Tratamentele au întârziat mai bine de 2 luni, aşa că parcurile din Capitală s-au umplut de insecte şi rozătoare.
Şantierele din Capitală, blocate din lipsă de fonduri
Pasajul Doamna Ghica. Numeri pe degete muncitorii de pe şantier care lucrează. N-au fost fonduri, aşa că termenele de finalizare ale lucrării s-au tot amânat. Utilajele n-au mai trecut pe aici de 6 luni.
"Traficul e foarte greu şi foarte înghesuit. Cum putem să vorbim cu domnul primar să nu mai blocheze toate lucrările începute?", spune un tânăr.
"Nu poţi să începi un proiect şi să ai banii pentru 30% din lucrare", spune o bucureşteancă.
Pasajul nu e singurul proiect care n-a mai primit bani de la Primăria generală.
Mădălina Chiţac, reporter Observator: Prelungirea liniei de metrou M2 în afara Bucureştiului către Comuna Berceni este un alt proiect de care trebuia să se ocupa Primaria Capitalei. Numai ca n-au fost fonduri, aşa că lucrarea a fost pasată către Primaria Sector 4.
Nicuşor Dan: Municipalitatea e într-o situaţie financiară dificilă. Sectoarele şi au arătat disponibilitatea de a prelua obiective de investiţii pe care noi nu ni le permitem în acest moment.
Au trecut la primăriile de sector şi mai multe grădiniţe şi after-school-uri. Dar şi străzi pline de gropi.
Pentru a rezolva problema căldurii în Capitală, primarul general şi-a anunţat intenţia de a cumpăra ELCEN pentru a controla principalul furnizor de energie termică pentru sistemul centralizat. Banii, însă, lipsesc.
Nicuşor Dan: Nu există banii ăştia acum. Şi nu vor exista dacă guvernul nu ne ajută.
Oricum, primarul general a evitat să spună dacă va creşte preţul la căldură în această iarnă. Cât despre alte facturi care au explodat deja, nu ştie să spună.
Nicuşor Dan: Personal, de ce se întâmplă în familia mea, se ocupă soţia.
Veniturile Primăriei Capitalei în acest an sunt estimate la 5,8 miliarde de lei. Dacă adăugăm creditele și fondurile europene, ar ajunge la aproximativ 8 miliarde de lei. Cum sunt cheltuiţi banii? Mai bine de 2 miliarde se duc pe subvenţii şi aproape aceeaşi sumă s-ar da la investiţii. 1,8 miliarde reprezintă cheltuielile cu personalul, adică 31%.