Primăria Capitalei vrea să cumpere 50 de senzori seismici performanţi
Aceştia vor fi montaţi în diferite zone din capitală şi au misiunea de a culege - în timp real - date despre cum se comportă construcţiile în cazul unui cutremur.
De Redactia Observator la 02.11.2018, 11:35Aceştia vor fi montaţi în diferite zone din capitală şi au misiunea de a culege - în timp real - date despre cum se comportă construcţiile în cazul unui cutremur.
Constantin Ionescu, director INFP: Asta înseamnă că trebuie să ai mai mulţi senzori, o reţea de senzori pentru a vedea cum se comportă solul Bucureştiului la un cutremur. Sunt utili pentru a estima cât de tare s-a simţit cutremurul în zona clădirii respective.
În cadrul centrului există programe specifice care analizează datele venite de la aceşti senzori
50 de astfel de senzori vor fi cumpăraţi până la finalul anului, iar primăria estimează că vor costa cel mult 10.000 de euo. Banii au fost redistribuiţi de la proiectul de consolidare a clădirilor, după ce mai mulţi proprietari au refuzat lucrările. Autorităţile, împreună cu specialiştii de la Institutul de Fizică a Pământului, vor decide unde vor fi amplasaţi.
O parte din senzori ar putea fi montaţi pe Pasajul Basarab. O altă zonă vizată este barajul Ciurel. Specialiştii spun că în cazul unui cutremur major, Lacul Morii ar putea îneca Bucureştiul. Aparatele ar urma să fie montate şi pe clădiri problemă.
Marius Coaje, consilierul primarului general: Ştim că avem 343 de imobile risc seismic 1 şi alte câteva sute în risc seismic 2 şi 3. Poate că în zonele respective vom avea nevoie de restricţii de trafic, restricţii de tonaj. Să ştim cu exactitate dacă proprietarii fac anumite intervenţii la structura de rezistenţă de care Primăria şi Inspectoratul de Stat în Construcţii nu ştiu.
În prezent, în ţară există 156 de astfel de senzori, dintre care 25 în Capitală.