Primarii unor comune din Gorj nu mai dau ajutor social celor care nu muncesc în folosul comunităţii
Primarii din Gorj s-au hotărât să nu-i mai plătească degeaba pe asistaţii social. Ori pun mâna pe treabă, ori rămân fără ajutorul financiar! Legea prevede ca în schimbul indemnizației primite de la autoritatea locală, beneficiarul să presteze câteva ore în folosul comunității. Unii acceptă şi se bucură pentru acest venit. Alţii au renunţat la el cu uşurinţă.
De Redactia Observator la 19.08.2017, 02:59Primarii din Gorj s-au hotărât să nu-i mai plătească degeaba pe asistaţii social. Ori pun mâna pe treabă, ori rămân fără ajutorul financiar! Legea prevede ca în schimbul indemnizației primite de la autoritatea locală, beneficiarul să presteze câteva ore în folosul comunității. Unii acceptă şi se bucură pentru acest venit. Alţii au renunţat la el cu uşurinţă.
"Asta este o dispoziţie cu suspendarea ajutorului social. N-a venit la muncă. Am fost nevoit să iau această hotărâre, m-am rugat de câteva ori, a avut alte probleme." La Slivilești, primarul taxează lipsa chefului de muncă şi dă ajutorul social doar celor care îşi respectă orele şi zilele de lucru.
"Te-am rugat de 2, 3 ori. Hai Cristi, hai să facem, hai să tăiem buruieni, trece lumea prin localitate şi ne mănâncă şerpii! Bineînţeles că sunt şi persoane care au refuzat să vină la ajutorul social, le-am făcut adrese scrise, au refuzat şi am luat decizia să le tăiem ajutorul social.", spune primarul.
Unii nu s-au dat la o parte. Şi nu le e ruşine cu ce fac. "La şanţuri, la scos de mărăcini, unde este nevoie. Dar sunt unii prin sat care nu vor. Mai scot adeverinţă de la medicul de familie şi nu se duc. De putoare! A, păi mă duc să fac şanţuri la cutare la poartă? Mie nu mi-e ruşine!"
Din contră, se bucură de beneficii: "Nu mai plăteşti spitalizarea. Iei adeverinţă că eşti asigurat. Am fost asigurat la primărie, am dus adeverinţă şi nu mai plăteşti nimic. Ăsta este avantajul."
Este o măsură luată după modelul vecinilor din Peştişani. Şi acolo regulile sunt stricte şi nimeni nu mai are beneficii dacă nu munceşte în localitate: "Beneficiarii acestui ajutor au fost puşi la treabă. I-am pus la muncă necalificată, muncă mai dificilă, aceea de a curăţa şanţuri, a aduna pet-uri, a tăia rugi. Nu a fost pe placul multora şi s-a redus numărul asistaţilor social."
Erau zeci de oameni care primeau bani de la Primărie. Acum mai sunt şase. Există, însă, foarte multe localități în care primarii preferă să nu-i deranjeze pe cei cărora le plătesc ajutorul social. Şi fac lucrări de curățenie cu firme scumpe.