Antena LIVE
Video

Primii câini antrenați să depisteze bolnavii de coronavirus ar putea fi utilizaţi la Sibiu

În curând, în România vor exista câini speciali care vor putea depista persoanele infectate cu Covid-19! Aceştia sunt pregătiţi la o şcoală de dresaj din Sibiu, iar într-o primă fază vor fi folosiţi pe aeroporturi şi în vămi. Procesul de pregătire a câinilor se află pe ultima sută de metri şi, cel mai probabil, aceştia vor ieşi pe teren în primăvara acestui an.

De la 13.02.2021, 09:04

"Se prelevă de la un pacient pozitiv, confirmat cu test PCR, se prelevă probe de transpiraţie, se introduc în acest recipient, se pune un capac, se dezinfectează la UV, după care mergem noi şi luăm probele respective", aşa ar începe procesul de depistare a celor infectaţi cu noul coronavirus.

După prelevarea probelor, acestea sunt amplasate apoi pe un coridor de căutare şi sunt amestecate cu unele care pot distrage atenţia câinelui, cum ar fi mirosul de deodorant, mănuşi de cauciuc sau tifon steril. 

Silviu Stan, instructor: În momentul de faţă suntem la partea de introducere a mirosului. Procentul e relativ bun, adică putem să zicem că de fiecare dată când are o probă pozitivă, o indică.

Blue are un an şi două luni, este un ciobănesc belgian şi a început antrenamentele în urmă cu două săptămâni: "A identificat prezenţa unui tifon care are miros pozitv. I-am dat semnal că urmează să vină recompensa, hrana şi după care câinele îşi reia antrenamentul". 

Câinii poliţişti se antrenează alături de instructorii lor timp de opt ore pe zi, iar rezultatele încep să se vadă.

Procentul de depistare a persoanelor infectate cu ajutorul câinilor speciali este de 94 la sută

Leonard Bâlă, director Centrul Chinologic Sibiu: Până în acest moment putem spune fără exagerare că rezultatele sunt îmbucurătoare şi sperăm ca în primăvara acestui an să mergem în faza urmatoare, în faza de activitate în Aeroportul Sibiu. 

Silviu Stan, instructor: Avem foarte mult de muncă deoarece pentru a scoate un câine operaţional în aceste condiţii de lucru este nevoie de foarte multe probe, foarte multe ore de antrenament.  

Instructorii din Sibiu s-au inspirat de la colegii lor din Germania, Finlanda şi Franţa. În aceste ţări procentul de depistare a persoanelor infectate cu ajutorul câinilor speciali este de 94 la sută. În România, testele au început în vara anului trecut.

Ți-a plăcut acest articol?

aeroport sibiu
Întrebarea zilei
Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive