Primul prânz cald pentru veteranul de război Ion Bănică, de 99 de ani, de la decretarea stării de urgență. ”E mai rău ca în război. Civilii nu mureau cum mor acum”
Ion Bănică are 99 de ani. A luptat pe frontul celui de-Al Doilea Război Mondial și e tare mândru că a făcut parte din trupele de parașutiști din acea perioadă.
De Ana Maria Ghiarasim la 15.04.2020, 16:19- Ion Bănică a luptat pe frontul de vest în cel de-Al Doilea Război Mondial
- De 18 ani, Ion Bănică este singur, după ce soția lui a pierit
Ion Bănică are 99 de ani. A luptat pe frontul de vest în cel de-Al Doilea Război Mondial și e tare mândru că a făcut parte din trupele de parașutiști din acea perioadă.
De 18 ani, Ion Bănică este singur, după ce soția lui a pierit. Așa se face că veteranul de război nu a mai avut parte de un prânz cald de foarte multă vreme, mai ales după decretarea stării de urgență din cauza pandemiei de coronavirus și restricțiile care au venit odată cu ea.
Îi este greu să iasă din casă pentru a-și lua de mâncare cu puținii bani pe care îi are.
Oricum, mare parte din pensia pe care o primește de la statul român e cheltuită pe bateriile pentru aparatul auditiv care îl ajută să ducă o viață cât de cât normală, notează
Însă Ion Bănică nu se plânge.
Deși autoritățile au pus la dispoziția veteranilor o linie verde unde pot suna și cere ajutor, Ion Bănică a considerat că situația în care se află nu este atât de gravă încât să pună oamenii pe drumuri.
Cu toate acestea, doi soldați care i-au aflat povestea, Lt Col Bratu și Plt Maj Diaconu, au decis să-i cumpere mâncare cu banii lor. Măcar o dată pe zi să aibă și el la masă o farfurie cu mâncare caldă.
I-au adus-o acasă și au stat de vorbă cu veteranul care s-a bucurat să-și amintească crâmpeie din viaţa militară.
Pandemia de coronavirus nu îl sperie, însă îi pare rău că sunt pierdute viețile civililor în această bătălie cu noul virus.
Ion Bănică: ”E foarte greu, nu știu, atâția oameni au murit în lume. E mai rău ca în război, să știți. Civilii erau civili, stateau acasă. Civilii nu mureau cum mor acum. E un păcat pe noi. O nenorocire. Nu știu cum o să scăpăm”.
În momentul de față în România mai trăiesc puțin peste 4.000 de veterani de război. Povestea lui Ion Bănică i-a impresionat pe jurnaliștii Associated Press, care i-au dedicat un reportaj.