Problemele apicultorilor români în perioada pandemiei de coronavirus
Probleme au şi apicultorii noştri. Mierea noastră se obţine greu, intră şi mai greu în supermarketuri, iar marii producători din statele non UE practică preţuri cu care este imposibil să concurezi.
De Redactia Observator la 15.04.2020, 17:42Probleme au şi apicultorii noştri. Mierea noastră se obţine greu, intră şi mai greu în supermarketuri, iar marii producători din statele non UE practică preţuri cu care este imposibil să concurezi.
Sunt anumite condiţii care trebuie ndeplinite pentru ca albinele s produc miere. Vremea trebuie să fie blândă şi câmpurile înflorite. Iar n ultimii ani, apicultorii găsesc tot mai greu locuri prielnice. În plus, fluctuaţiile tot mai mari de temperaturi au afectat coloniile de albine.
Gheorghe Fetele, apicultor: Cald, frig, cald, frig. Albina, fiind cald, au fost şi temperaturi de peste 12, 14 grade şi în ianuarie, şi în februarie. Albina iese, după care ea aleargă, revine, amoarte, o prinde puţin temperatura, că ea, săraca, caută mâncare. Şi uite aşa, slăbesc stupii.
Nici să vândă mierea nu le e prea uşor micilor producători. Acum, criza generată de pandemie i-a lovit puternic şi pe ei, mai ales că mulţi clienţi veneau direct la stupină să cumpere.
Este o miere specială pentru faptul că este bună pentru organele interne, este aşa zisa miere de mărăcini, culeasă dintr-o tarla de peste 70 de hectare.
Dr. Iuliana Petrişor, specialist diabet, nutriție și boli metabolice: În multe afecţiuni o putem folosi, când avem de exemplu probleme cu zona gâtului, când avem dureri, înţepături, însoţite de tuse, folosim miere cu o feliuţă de lămâie, mierea are proprietăţi emoliente şi antibacteriene.
În plus, este un îndulcitor mult mai bun decât zahărul şi este perfectă pentru deserturi.
Nu trebuie să exagerăm, însă, cu consumul. 2, 3 linguriţe de miere pe zi sunt de ajuns, spun specialiştii.