Procesiune pe străzile din Constanţa, pentru Sfântul Pantelimon
Sute de credincioşi au pornit ieri după-amiază în procesiune pe străzile din Constanţa.Au prefaţat sărbătoarea Sfântul Pantelimon, ocrotitorul medicilor şi tămăduitorul bolnavilor
De Redactia Observator la 27.07.2015, 08:43Sute de credincioşi au pornit ieri după-amiază în procesiune pe străzile din Constanţa.Au prefaţat sărbătoarea Sfântul Pantelimon, ocrotitorul medicilor şi tămăduitorul bolnavilor
Sute de oameni de toate vârstele s-au strâns la Catedarla Arhiepiscopală din Constanţa pentru a participa la procesiunea dedicată Sfântului Pantelimon. După slujba oficiată de Arhiepiscopul Tomisului, preoţii şi credincioşii au pornit în procesiune pe străzile oraşului.
Oamenii suferinzi s-au rugat neîncetat la moaştele sfântului, cu credinţa că bolile lor se vor vindeca. Pelerinajul a urmat un sobor de preoţi, cărora li s-a alăturat şi o fanfară militară.
Procesiunea s-a îndreptat către Biserica Ortodoxă Greacă, iar apoi a traversat mai mult de jumătate din oraş. Credincioşii au însoţit-o pe tot parcursul ei, fără să resimtă vremea caniculară.
Alături de moaştele Sfântului Pantelimon au fost şi cele ale sfinţilor Epictet şi Astion. Astăzi, de ziua sfântului Pantelimon, la catadrala arhiepiscopală va avea loc o slujbă, după care credincioşii care nu au luat parte la procesiune vor putea atinge moaştele sfântului.
Originar din Nicomidia, avea o familie înstărită, tatăl său era senator roman și se închina la zei iar mamă sa era creștină.
Sfântul Pantelimon a primit o bună educație, deprins în știința medicinii de către doctorul din cetate, Eufrosin.
A fost botezat de preotul Ermolae cu numele de Pantelimon, adică "cel cu totul milostiv", vechiul nume fiind Pantoleon, adică "cel întru toate puternic, ca un leu". Numele pe care l-a primit la botez a fost pe deplin ilustrat de viața și activitatea Sfântului, care s-a dăruit celor în suferință, tămăduind deopotrivă trupurile și sufletele, cu iscusința medicului dar și cu puterea credinței.
Pentru tămăduirile pe care le aducea bolnavilor fără să primească plată și invocând numele Mântuitorului Hristos, a fost denunțat de medicii din cetate, fiind adus la judecată, în vremea persecuției împotriva creștinilor, declanșate de împăratul Dioclețian (284-305). A fost supus la chinuri cumplite și în cele din urmă decapitat.
Este unul din cei mai populari sfinți din calendarul creștin, invocat adeseori de către cei aflați în suferință, fiind grabnic vindecător.