Producătorii de cireşe calculează pierderile produse de ploi
A venit vremea cireşelor! Dar în anumite zone din ţară, în loc să calculeze profitul, producătorii numără pierderile. La Comarna, în judeţul Iaşi, de exemplu, din cauza ploilor din ultimele două săptămâni, cireşele care au supravieţuit ninsorilor de la începutul primăverii, au crăpat şi au mucegăit.
De Redactia Observator la 05.06.2019, 17:30A venit vremea cireşelor! Dar în anumite zone din ţară, în loc să calculeze profitul, producătorii numără pierderile. La Comarna, în judeţul Iaşi, de exemplu, din cauza ploilor din ultimele două săptămâni, cireşele care au supravieţuit ninsorilor de la începutul primăverii, au crăpat şi au mucegăit, acum, din cauza umezelii.
Așa este situația în toate livezile din Comarna. Peste 400 de hectare de livezi cu cireşi dădeau în mod normal o producţie de câteva sute de tone. Anul acesta, vremea a făcut prăpăd.
Producătorii nu primesc bani de la stat pentru că nu aveau culturile asigurate
Costică Achirei, secretar Primăria Comarna: Anul acesta, în timpul înfloritului, au fost precipitaţii reci ceea ce a afectat polenizarea şi producţia de cireşe. Puţinul care a rămas a fost afectat din nou de precipitaţiile din ultimele zile
Nelu Zmău, producător local: Dacă nu erau ploile, cat de cât era ok. Din cauza ploilor cireşele crapă şi putrezesc. Eu am pagubă totală. Nu se câştigă nimic
Nelu Zmău are 53 de ani și toată viața sa a lucrat în livezile cu cireși. Le-a moștenit de la părinți şi a vrut să ducă mai departe tradiția familiei. Însă anul acesta, cu cele aproape 3 hectare cu cireși nu-şi va acoperi nici măcar investiția. În aceeaşi situaţie este şi Mihai Nițică.
Mihai Niţică, producător local: Cireşele, prin natura lor, sunt perisabile, mai ales în perioada de recoltare sau chiar după prag. Când sunt precipitaţii, regimul pluviometric al pomului este dat peste cap. Pomul absoarbe mai multă apă pe care o pompează în fruct. Iar fructul crapă, nu îşi mai încape în piele
Din păcate, majoritatea cireşelor culese din Comarna sunt mucegăite şi nu vor putea fi scoase la vânzare.
În anii trecuţi, din Comarna, majoritatea cireșelor plecau cu tirurile la export către fabricile de cireşe confiate din Italia. Deşi anul acesta nu vor avea ce vinde, producătorii nu vor primi niciun ajutor de la stat. Singura situaţie în care ar fi putut să primească măcar banii investiți, ar fi fost prin asigurarea culturilor. Problema este că niciunul nu are asigurare.