Producătorii, obligaţi să eticheteze diferit pepenii români de cei străini
Dulci, zemoşi, verzi sau galbeni - primii pepeni româneşti s-au copt deja, iar producătorii au început recoltarea. Fructele verii au apărut şi în pieţe, unde le fac însă concurenţă cele aduse din Grecia şi Turcia.
De Redactia Observator la 28.06.2019, 22:16Dulci, zemoşi, verzi sau galbeni - primii pepeni româneşti s-au copt deja, iar producătorii au început recoltarea. Fructele verii au apărut şi în pieţe, unde le fac însă concurenţă cele aduse din Grecia şi Turcia. Pentru a deosebi marfa românească de cea de import, clienţii au de anul acesta la dispoziţie o etichetă specială, obligatorie pentru toţi producătorii. Pe ea vor fi trecute nu doar preţul, ci şi localitatea de origine şi data recoltării.
Mariana Crețu, producător: Sunt primii pepeni cu care am ieşit o să facem o probă. Miezul e de o consistenţă exact cât trebuie, nu foarte dură. Avem un miez fin, uitaţi cât este de fin miezul
De ani întregi, Mariana Creţu este producător local în comuna Gheorghe Doja şi ştie exact când un pepene de pe tarabă este proaspăt.
Mariana Crețu, producător: Un pepene care are o codiţă proaspătă cum este aici e sigur cules de curând deci nu poate fi adus din import. Întotdeauna pe aici prin codiţă iese un pic de zeamă
Şi dacă nu-i recunoaşteţi după aceste semne, vă ajută eticheta. Obligatorie, spun autorităţile.
De anul acesta, modelul este standard şi cuprinde tricolorul - semn că marfa este românească, dar şi informații privind denumirea producătorului, localitatea de origine, data recoltării şi preţul.
Florin Ion, producător: Aplicăm eticheta pe fiecare ambalaj în parte. Scopul etichetei este trasabilitatea produsului adică să ştim de unde vine până la consumatorul final
Primele astfel de etichete au apărut deja în pieţele din Bucureşti.
Gabriela Manafu, producător: De la Administraţia pieţei ni s-au dat aceste etichete. Noi am mers, le-am plastifiat şi le-am pus la pepeni. Să ne deosebim de intermediari. Etichetele se eliberează în baza atestatelor de producător
Dar unii cumpărători nu au încredere nici aşa în pepenii de pe tarabe.
Anul trecut, aproape 600 de mii de tone de pepeni au crescut în pământ românesc. Dar am şi importat aproape 30 de mii de tone, din Grecia, Turcia şi Olanda. Pepenii autohtoni se vând acum, la început de sezon, cu preţuri între 2,5 şi 3 lei kilogramul.