Producție slabă de mere românești în acest an, în Mehedinţi
Anul 2019 se dovedeşte păgubos pentru cultivatorii de mere din Mehedinţi. Vremea rea din primăvară şi din vară a făcut ca producţia livezilor să fie cea mai slabă din ultimii ani, iar agricultorii au cules doar un sfert din cât sperau.
De Redactia Observator la 11.10.2019, 14:55- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Anul 2019 se dovedeşte păgubos pentru cultivatorii de mere din Mehedinţi. Vremea rea din primăvară şi din vară a făcut ca producţia livezilor să fie cea mai slabă din ultimii ani, iar agricultorii au cules doar un sfert din cât sperau. Producătorii spun că multe fructe au căzut din pom, înainte de coacere, în timpul furtunilor. Marfa care ajunge totuşi în pieţe pleacă de la producător cu un leu şi jumătate kilogramul, dar la tarabe preţul creşte şi de trei ori.
De mai bine de cinci ani, Felix Odină cultivă mere pe 8 hectare în comuna Dârvari, din Mehedinţi.
Agricultorii se plâng că producţia este cea mai slabă din ultimii ani din cauza îngheţului din primăvară, ploilor, iar apoi secetei din vară.
Felix Odină - şeful plantaţiei de mere: Temperaturile din perioada lunii septembrie au făcut ca merele să nu se matureze corect, să nu capete culoare. Merele roşii nu s-au colorat şi au rămas spre un galben aşa. Ceea ce comercianţilor nu le convine. Nu au crescut în diametru, sunt subcalibrate, asta afectează producţia şi vânzarea.
Dacă anul trecut recoltau 50 de tone pe hectar, anul acesta au recoltat doar 35 de tone.
Antonie Nicuş - technician ferma: E un an mult mai rău decât ce a fost anul trecut. Şi numărul de tratamente, am avut perioada aceea de ploi abundente în care făceam astăzi tratamentul şi soluţia era spălată de ploaie, trebuia să reluăm a doua zi din nou tratamentul.
În plin sezon de recoltat, 25 de oameni culeg merele care vor ajunge la vânzare sau la procesat. Din cauza producţiei slabe, preţul merelor este foarte mic, spun agricultorii.
Îngheţul de primăvară nu a creat probleme doar în România, ci şi în Polonia, unde a dus la o scădere mare a producţiei de mere. La nivelul Uniunii Europene, pierderile au fost de 18%.