Produse de succes lansate la Salonul de Invenţii de la Galaţi
Micii româneşti au concurenţă sănătoasă. Au apărut micii moldoveneşti, din carne amestecată cu nucă tocată. Şi tradiţionala bragă renaşte în varianta bio, preparată sută la sută prin procedee automatizate.
De Redactia Observator la 16.10.2019, 22:00Micii româneşti au concurenţă sănătoasă. Au apărut micii moldoveneşti, din carne amestecată cu nucă tocată. Şi tradiţionala bragă renaşte în varianta bio, preparată sută la sută prin procedee automatizate. Sunt doar două dintre ideile surprinzătoare de la Salonul de Invenţii de la Galaţi, unde am găsit zeci de proiecte care ne-ar putea schimba radical viaţa peste câţiva ani.
Nu sfârâie la fel de tare pe grătar, dar sunt mult mai sănătoşi. Micii moldoveneşti au în compoziţie, pe lângă carne, şi un amestec din nuci şi fibre alimentare. Vor fi şi mai ieftini, promit inventatorii din Chişinău care au obţinut deja brevet şi se pregătesc să-i aducă pe piaţa din România.
Irina Grumeza, cercetător la Intitutul de Cercetări Alimentare Chişinău: Pentru obtinerea unui produs cu o valoare biologică şi nutritivă ridicată utilizăm combinaţie între ovină şi pasăre, dar şi îmbogăţirea lui cu şrot de nuci şi fibre alimentare de grâu
La un alt stand de la Salonul de Invenţii de la Galaţi, pofta de mici e stinsă cu un pahar de bragă bio, realizată printr-un procedeu sută la sută automatizat.
Cristian Gheorghiu, reprezentant societate din Galaţi: Se folosesc doar ingrediente din culturi ecologice. Se foloseşte bobul întreg de cereală şi o altă tehnologie de fabricaţie. Tehnologizarea o să ajute la scăderea preţului
Şi la creşterea vânzărilor. În România, băutura otomană cu gust dulce-acrişor e produsă deja de un turc stabilit în Buşteni, care a păstrat reţeta veche ce a ajuns în ţinuturile Dobrogei, în urmă cu două secole.
26 de instituţii, 15 inventatori şi cercetători, dar şi 12 universităţi din România şi Republica Moldova au adus la Galaţi proiectele viitorului. O echipă din Tulcea ne propune case construite din sticlă reciclată.
Alexandru Lesca, inventator din Tulcea: Se granulează sticla, iar ulterior aceasta devine materie primă pentru fabricarea noilor materiale de construcţie
În schimb, ideea unor inventatori din Braşov ar putea revoluţiona industria auto.
Valentin Stamate, profesor la Universitatea Transilvania Braşov: O maşinuţă printată 3D, din pulberi de plastic. Sunt printate caroseria, jenţile şi cauciucurile. Există astfel de aplicaţii. Americanii au fost primii care au realizat primul produs de astfel de caroserii prin printare 3D
Imaginaţia inventatorilor noştri ne face să privim cu încredere spre viitor. În curând, casele noastre ar putea avea acoperişuri antistres, iar caloriferele cu inducţie ne vor încălzi la costuri mult mai mici.