Produsele traditionale romanesti, verificate de autoritati
Produsele traditionale romanesti sunt luate la verificat de autoritati. Vor sa schimbe legislatia si sa reevalueze toate alimentele certificate traditional, pe motiv ca nu toate sunt atat de traditionale pe cat le lauda atestatul
De Redactia Observator la 09.06.2013, 20:00Tanti Floarea a venit tocmai de la Olt sa faca paine la test in Capitala. Framanta paine de jumatate de secol dupa retete nescrise mostenite din stramosi. "O manjim cu ou si cu apa, ii facem semnul crucii si o intepam cu furculita". Painea la test din Olt este traditionala cu acte in regula. O atesta si certificatul de produs traditional pe care l-a obtinut in urma trei ani. La taraba de vis-a-vis, cineva isi asteapta clientii cu tot soiul de branzeturi atestate traditional. "Aceasta este branza in coaja de brad, specifica zonei Muscelului si Branului, dateaza in documentar de acum 200 de ani".
Ca tanti Floarea si nea Ion sunt peste 4.200 de producatori in Romania. Cel putin in acte. In timp ce la nivelul Uniunii Europene sunt doar 58 de produse traditionale protejate.
Reporterii Observator au demonstrat cat de usor se atesta produsele traditionale in Romania. In ochii celor care dau certificatele sharoma poate fi produs cu radacini mioritice. "Placinta Ilfoveana. Placinta de casa Ilfoveana. Mai bine scrieti ca acasa. Pe multi i-am sfatuit", a sfatuit un reprezentant al Directiei Agricole.
Numarul exagerat de certificate traditionale a atras atentia autoritatilor. Vor sa schimbe legislatia: sa impuna conditii stricte si sa ia la puricat toate produsele.
In urma reevaluarii, sigur nu vom mai avea mai mult de 200 de produse traditioanale, spun autoritatile.