Prof. dr. Alexandru Rafila: "Coronavirusul, o viroză banală, cel mult de severitate medie"
Profesor doctor Alexandru Rafila, membru în Consiliul Executiv al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii și şeful Laboratorului Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş" din Bucureşti, a explicat la Observator cât de mare este pericolul infectării cu coronavirus în țara noastră.
De Redactia Observator la 27.02.2020, 22:24- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Profesor doctor Alexandru Rafila, membru în Consiliul Executiv al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii și şeful Laboratorului Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş" din Bucureşti, a explicat la Observator cât de mare este pericolul infectării cu coronavirus în țara noastră.
Alexandru Rafila a confirmat informațiile transmise de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat. În acest moment nu există niciun caz de coronavirus pe teritoriul României.
"Datele până în acest moment: au fost testate 13 probe, din Gorj și Dolj, au mai venit alte 33 de probe, sunt în lucru. Până la sfârșitul zilei cu siguranță vom avea rezulatatul acestor teste, sperăm să fie negative dar trebuie să fim conștienți că această boală s-a răspândit în majoritatea țărilor din UE - numărul de cazuri de înmulțește și la un moment dat la un calcul statistic este posibil să apară și în țară noastră un astfel de caz [...] E bine să fim pregătiți, dar panica nu e justificată, e din cauza lipsei de informare, autoritățile au făcut eforturi pentru a da informații la zi, care să fie credibile, sfatul meu este că oamenii să evite să ia în seamă anumite informații de pe social media legate de apariția cazurilor și a deceselor", a declarat profesor doctor Alexandru Rafila.
Specialistul a precizat că reacția autorităților este importantă, dar întâmplarea poate face ca răspândirea coronavirusului să nu poate fi împiedicată. Cazul italianului, care s-a plimbat o săptămână prin România deși era infectat cu coronavirus, este relevant.
"Propagarea în România depinde de momentul în care surprinzi cazul respectiv. Italianul a fost diagnosticat după ce a stat patru zile în România. Dacă o persoană e identificată că fiind bolnavă imediat după ce întră în țară, problema că el să intre în contact cu alte persoane este redusă. Depinde mult de primul caz care apare, de cât timp este în țară, dacă manifestările clinice sunt de mai multe zile și a fost diagnosticat târziu atunci riscul de răspândire e mai mare. Dacă este imediat diagnosticat riscurile de răspândire e mai mic. Lucrurile nu țin doar de pregătirea autorităților, țin și de întâmplare. În momentul de față, într-o țară disciplinată și cu un sistem de sănătate performant, precum Coreea de Sud, avem sute de cazuri noi zilnice. Încet încet ajung la situația din China", a explicat Alexandru Rafila.
Alexandru Rafila: "Coronavirusul, o viroză banală, cel mult de severitate medie"
Șeful Laboratorului Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş" a explicat, la Observator, că panica legată de coronavirus este nejustificată, ținând cont că Covid-19 este "o viroză banală, cel mult de severitate medie".
"Aceste lucruri se pot întâmpla, dar asta nu înseamnă nimic dacă avem suficient de mult discernământ și nu ne lăsăm pradă panicii, mai ales că discutăm de o infecție în care în majoritatea cazurilor este o viroză banală, cel mult de severitate medie, iar cazurile grave, complicate, care produc mortalitate importantă, sunt doar la categoria de vârstă peste 70-80 de ani, la persoane care au comorbidități, alte afecțiuni. [...] Trebuie să fim conștienți că este o boală care a arătat, prin evoluția ei, că majoritatea cazurilor sunt forme ușoare și forme medii. Constituirea de rezerve de hrană pentru perioade îndelungate este exagerată", a declarat Alexandru Rafila.