O familie din Neamţ face profit consistent din culturile de lavandă
Când spunem lavandă, ne gândim la Provence. Însă nu doar francezii sunt îndrăgostiţi de parfumul ei. Din ce în ce mai mulţi români se bucură de beneficiile lavandei, şi nu puţini sunt cei care au început sau îşi doresc să scoată profit din culturile de levănţică.
De Redactia Observator la 08.07.2019, 17:02Când spunem lavandă, ne gândim la Provence. Însă nu doar francezii sunt îndrăgostiţi de parfumul ei. Din ce în ce mai mulţi români se bucură de beneficiile lavandei, şi nu puţini sunt cei care au început sau îşi doresc să scoată profit din culturile de levănţică. Este şi cazul unei familii din judeţul Neamţ, care în ultimii 3 ani a învăţat totul despre lavandă şi a început să facă profit.
De 3 ani, în Ruseni, judeţul Neamţ, creşte lavanda. Doi români îndrăgostiţi de ea au adus-o de peste mări şi ţări şi au obişnuit-o cu clima şi solul românesc. La început a fost însă o idee.
Alina Samson, cultivator lavandă: Lavanda am descoperit-o in strainatate prin niste colegi de munca. Lucram pentru o cooperativa si aveam o colega care avea hectare si mi-a recomandat uleiul pentru o problema de sanatate pe care am si depasit-o si de acolo am facut si eu o pasiune pentru lavanda.
A urmat apoi şi munca. Deşi a presupus o investiţie destul de mare la început, cultura de lavandă şi-a arătat roadele destul de repede.
Cristi Samson, cultivator lavandă: La inceput in primii doi ani a fost foarte greu pentru ca trebuie prasita, nu trebuie napadita de buruieni. Cine vine se indragosteste imediat, nu poti sa nu te indragostesti. E un miros care te inebuneste.
Familia Samson spune că începând cu al treilea an, cultura ar putea să aducă până la 8000 de euro pe hectar. Pentru asta au mai făcut nişte investiţii. Au cumpărat un distilator şi s-au axat pe producţia de apă şi ulei de lavandă.
Lavandă şi produsele din lavandă au o mulţime de întrebuinţări. Pot fi folosite în alimentaţie, ca tratament pentru anxietate, ca produs cosmetic sau împotriva insectelor.
Alina Samson, cultivator lavandă: Este foarte cunoascuta ca relaxant, ajuta in multe afectiuni, mai ales ajuta sistemul nervos central, este un cicatrizant, regenerant tot natural. Florile de lavanda linistesc, aduc o stare de bine. Noi folosim lavanda ca şi condiment. Când putem facem îngheţată cu lavandă, biscuiţi cu lavandă, siropuri, bineînţeles, şi este foarte recomandată ca şi condiment.
Familia Samson îşi vinde produsele pe internet şi tot acolo găseşte şi majoritatea cumpărătorilor.
Pentru a cultiva un hectar de lavandă este nevoie de o investiţie iniţială de aproximativ 10.000 de euro.