Programul Start-Up Nation, prin care mii de tineri şi-au deschis propria afacere, va avea reguli noi
Doritorii ar putea primi un avans de 30% din cei 200.000 de lei disponibili, lucru care nu era posibil anul trecut. Totodată, în procesul de selecţie, ar putea fi aplicat principiul "primul venit, primul servit". Şi bugetul alocat va fi mai mare decât anul trecut: două miliarde de lei.
De Redactia Observator la 15.10.2018, 17:02Doritorii ar putea primi un avans de 30% din cei 200.000 de lei disponibili, lucru care nu era posibil anul trecut. Totodată, în procesul de selecţie, ar putea fi aplicat principiul "primul venit, primul servit". Şi bugetul alocat va fi mai mare decât anul trecut: două miliarde de lei.
Ilinca şi colegii ei şi-au deschis, anul trecut, un hub cultural, cu cei 200.000 de lei accesaţi prin programul Start Up Nation. Lucrează cu trupe renumite din România, care au, aici, propriile studiouri de repetiţii.
Ilina Ghişoiu, antreprenor: Am reuşit să închiriem o casă şi să aducem trupele noastre cu care lucrăm în acelaşi loc. Au fost întârzieri generale, pentru toate proiectele, dar până la urmă am reuşit să luăm toate fondurile respective, chiar dacă puţin mai târziu.
Pe lângă chirie, banii le-au ajuns ca să îşi amenajeze birourile şi studiourile muzicale. Aşa că tinerii vor să aplice şi anul acesta pentru finanţare.
Ilina Ghişoiu, antreprenor: Noi ne-am gândit să facem o companie care va face o linie de merchandise pentru absolut toate trupele cu care lucrăm. Ne gândim inclusiv la a apela la designeri români care să facă linii custom pentru fiecare trupă în parte.
Anul acesta, programul s-ar putea modifica. Beneficiarii ar putea primi un avans de 30% din suma totală, ceea ce nu a fost posibil anul trecut. În acelaşi timp, firmele din domeniul IT nu vor mai primi punctaje suplimentare, ca anul trecut, ci numai cele de producţie, servicii, industrii creative sau comerţ. Toate prevederile se află într-un proiect de ordonanţă de urgenţă pus în dezbatere publică de Ministerul pentru Mediul de Afaceri.
Florin Jianu, preşedinte CNIPMMR: Pentru 2018, considerăm că este extrem de târziu, că putem să îi spunem deja ediţia Start Up Nation 2019. Cu evaluarea şi semnarea contractelor deja trecem în anul viitor. Trebuie să luăm în seamă că vin şi sărbătorile de iarnă.
Un alt criteriu nou de selecţie este data la care beneficiarii depun dosarele. Adică, primul venit, primul servit.
Adrian Benţa, consultant fiscal: Este foarte greu a face diferenţa între ce proiect este bun şi unul care este şi mai bun. Atâta timp cât tu eşti foarte interesat, te grăbeşti ca să-ţi rezolvi problema.
Suma totală disponibilă pentru perioada 2018-2019 este de două miliarde de lei, pentru 10.000 de aplicanţi. Până acum, 8.444 de firme au primit finanţare prin Start Up Nation şi s-au creat, în total, 21.000 de noi locuri de muncă, susţine Ministerul pentru Mediul de Afaceri.