Proiectul de lege prin care se instituie Ziua Mărţişorului aduce contre între parlamentari: "Intră în categoria legilor hilare"
Parlamentarii au treabă de nu-şi mai văd capul. După ce au instituit prin lege perioada în care se poate colinda, deputaţii şi senatorii au trecut la oficializarea altui obicei vechi de mii de ani - mărţişorul. În vreme ce autorii proiectului se mândresc cu iniţiativa, alţi aleşi cred că se pierde pur şi simplu timpul.
De Redactia Observator la 20.06.2021, 21:12- Românii ar putea sărbătorii, oficial, Ziua Mărţişorului pe 1 martie.
Mărţişorul are deja o tradiţie care datează de mii de ani. Toată lumea ştie că este simbolul primăverii şi este oferit pentru a aduce belşug, iubire şi să alunge spiritele rele.
Virgil Niţulescu, director Muzeul Ţăranului Român: Acest obicei a fost rezervat de-a lungul anilor şi şi-a schimbat uneori forma de manifestare, s-a urbanizat foarte mult. Marchează şi acum, în conştiinţa tuturor, o bucurie a sfârşitului iernii şi a reînvierii naturii.
Cu toate că majoritatea românilor respectă acest obicei, în Parlament a fost depus un proiect de lege prin care este instituită Ziua Mărţişorului. Iniţiatorul susţine că e nevoie de un astfel de demers pentru ca autorităţile locale să poată organiza evenimente care să ducă mai departe tradiţia.
Adrian Solomon, deputat PSD: E o tradiţie recunoscută chiar de UNESCO. Transformăm dintr-o chestiune de iure ceea ce de facto se întâmplă de la începuturile poporului român.
Ciprian Titi Stoica, deputat AUR: Poate că e încă un prilej a autorităţilor locale să se poată aduna împreună, să aibă manifestări, să ducem acest minunat obicei mai departe.
Parlamentarii români intră în vacanţă în aproximativ două săptămâni
Alţi parlamentari cred că sunt proiecte mai importante de dezbătut.
Iulian Bulai, președintele Comisiei de Cultură: Intră în categoria legilor hilare ca ziua urăturii, ziua colindului, ziua meşteşugarului, ziua zileor iei, ziua banatului, ziua castravetelui, ziua prazului, ziua nu ştiu cui.
Filip Hăvârneanu, deputat USR PLUS: Nu ştiu dacă e nevoie fix de această lege cum nu ştiu dacă era nevoie de legea colindului sau altele care apar pe bandă rulantă şi sunt destul de inutile.
Dacă legea va fi votată, nu doar că vom avea o sărbătoare oficială de 1 martie, dar şi primarii vor putea cheltui bani din bugetul local pentru mărţişoare.
Adrian Solomon, deputat PSD: Să dea mărţişor la toate doamnele din comună.
De curând, parlamentarii au instiuit perioada oficială a colindului între 6 și 31 decembrie. Dar avem şi ziua naţională a vinului, iar în curând am putea sărbători ziua familiilor numeroase. Între timp, adevăratele reforme promise zac în sertarele din Parlament, iar în două săptămâni parlamentarii intra în vacanţă.