Protecţia Copilului din Galaţi, fără bani pentru asistenţi maternali şi indemnizaţii
Situaţie critică la Protecţia Copilului din Galaţi! Din martie, nu vor mai fi bani pentru salariile asistenţilor maternali şi nici pentru indemnizaţiile celor două mii de copii instituţionalizaţi.
De Redactia Observator la 23.01.2020, 16:30Situaţie critică la Protecţia Copilului din Galaţi! Din martie, nu vor mai fi bani pentru salariile asistenţilor maternali şi nici pentru indemnizaţiile celor două mii de copii instituţionalizaţi.
Din motive necunoscute, Guvernul a alocat Direcţiei de Asistenţă Socială o sumă de şapte ori mai mică decât ar fi necesar.
În acest moment, autorităţile judeţene sunt singurele care pot să facă ceva pentru Protecţia Copilului. Însă, dacă vor redirecţiona banii, vor fi obligate să renunţe la alte proiecte.
Asistenţii maternali încearcă, pe cât posibil, să facă faţă situaţiei materiale şi aşa modeste. Doamna Georgeta se chinuie să le ofere copiilor chiar şi pregătire suplimentară, în afara şcolii.
Asistent maternal: Ca sa ai un copil bun trebuie sa investeşti sa nu le lipseasca nicio carte, sa nu faci diferenta ca asta-i de la Directie si primeste numai atatia bani si eu nu pot sa cheltuiesc mai mult ca nu se poate.
Din luna martie, situaţia ei, dar şi a altor asistenţi maternali va deveni extrem de dificilă. La fel şi cea a multor copii instituţionalizaţi. Pentru anul acesta, banii care au venit de la Guvern pentru salarii şi indemnizaţii nu ajung decât până în luna martie.
Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi: Avem suma asigurată doar pentru două luni de zile de funcţionare. Este dramatic. Niciodata nu s-a întâmplat în istoria CJ sau a directiei de protectie a copilului sa se intample asa ceva. Necesarul este de 75 de milioane de lei. Consiliul Judeţean a primit pentru DGASPC suma de 11,8 milioamne de lei. Adica doar 15 la suta din necesarul de sumă pentru ca DGASPC-ul sa funcţioneze în 2020.
Singura soluţie este ca autorităţile judeţene să taie din alte investiţii. Autorităţile speră totuşi ca guvernul să suplimenteze fondurile cât să se descurce până la prima rectificare bugetară, din luna iunie.