Protest cu ligheane la Primăria București: "Vrem apă caldă și căldură"
Zeci de oameni au dus ligheane şi ibrice la Primăria București, în semn de protest. Supăraţi că primesc apă caldă şi căldură cu porţia, ca în comunism, protestatarii cer investiţii în sistemul de termoficare. Reparaţiile ar putea dura şi un deceniu, le răspund oficialii.
De Redactia Observator la 05.12.2019, 21:43- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
"Apă caldă şi căldură, nu program ca-n dictatură!" Este strigătul de revoltă care s-a auzit joi în faţa Primăriei Bucureşti, unde zeci de oameni au dus ligheane şi ibrice, în semn de protest. Supăraţi că primesc apă caldă şi căldură cu porţia, ca în comunism, protestatarii cer investiţii în sistemul de termoficare. Reparaţiile ar putea dura şi un deceniu, le răspund oficialii.
Cu ligheane şi cu oale în mâini - simboluri ale unor vremuri când apa se încălzea doar la ibric - zeci de bucureşteni au cerut, în faţa Primăriei, căldură şi apă caldă. Unii se plâng că, de mai bine de o lună, îndură frigul în case.
MARIAN RĂDUNĂ, organizator protest: In 2019 oamenii asteapta cu emotie sa vada daca curge apa calda si ligheanul este la purtator. Au inceput sa si minta populatia. Chipurile, nu sunt avarii. Daca va uitati pe site-ul Radet in fiecare dimineata, nu sunt avarii.
RUXANDRA BURCESCU, organizator protest: S-a ajuns aici pentru sistemul e construit in anii 60. Si-au depasit durata de viata. Pierderile sunt enorme! Sunt 2000 de tone de apa pe ora.
Avariile majore care apar zilnic în sistemul de termoficare le dau oamenilor emoţii de câte ori deschid robinetul.
ALEXANDRU BURGHIU, Director General Termoenergetica: Nu putem lucra fara a sista agentul termic cateva ore. De cele mai multe ori dureaza mai mult umplerea si golirea sistemului unde apa fierbinte decat lucrarea propriu zisa.
După falimentul RADET, Termoenergetica distribuie acum agent termic. Însă prin aceleaşi conducte ruginite care cedează rând pe rând. Înlocuirea lor ar putea dura şi un deceniu.
CIPRIAN CIUCU, fost consilier CGMB: Este vorba despre o investitie semnifiativa care ar se va intinde pe doua mandate de primar. Opt ani, poate chiar zece ani. Investitia e spre un miliard de euro.
Reţeaua de termoficare din Bucureşti are o lungime totală de patru mii de kilometri. 80% din conducte sunt mai vechi de 25 de ani şi ar fi trebuit schimbate în urmă cu un deceniu. La începutul anului, Primăria Capitalei promitea să înlocuiască 63 de km de conducte magistrale. Până acum s-au făcut doar 20.