Proteste violente în Grecia, după ce Parlamentul a aprobat măsurile de austeritate
Parlamentul de la Atena a aprobat reformele severe cerute de liderii Eurogrupului în schimbul unui nou ajutor financiar. Votul a încheiat o zi dramatică, atât în forul legislativ cât şi în afara lui.
De Redactia Observator la 16.07.2015, 08:39- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Parlamentul de la Atena a aprobat reformele severe cerute de liderii Eurogrupului în schimbul unui nou ajutor financiar. Votul a încheiat o zi dramatică, atât în forul legislativ cât şi în afara lui.
Mii de oameni au protestat faţă de măsurile de austeritate iar unii au recurs la acte de violenţă de o amploare nemaivăzută în ultimele luni. În parlament, dezbaterile au confirmat, practic, destrămarea coaliţiei Syriza, conduse de premierul Alexis Tsipras. Mai mulţi deputaţi din Syriza au votat împotriva reformelor, adoptate cu sprijinul partidelor de opoziţie.
Reformele severe cerute de Eurogrup, practic un nou program de austeritate, au fost votate la câteva ore după miezul nopţii, termenul-limită oficial. Parlamentul s-a întrunit pe fondul unei manifestaţii de protest cu peste 13.000 de participanţi, dintre care câteva sute erau deosebit de violenţi.
Tulburările au luat o amploare nemaiîntâlnită de la venirea la putere a coaliţiei de stânga Syriza. S-au înregistrat răniţi în ambele tabere şi aproape 50 de persoane au fost reţinute.
Atmosfera era dramatică şi în parlament. Mai mulţi deputaţi au lansat acuzaţii înverşunate la adresa Eurogrupului şi mai ales a Germaniei.
Germanii nu vor obţine nimic de la Grecia iar aceste împrumuturi înjositoare, aceste împrumuturi groaznice cărora grecii le-au spus nu vă vor trimite la lada de gunoi a istoriei!
Cele mai intense critici au venit chiar de la deputaţi ai coaliţeii Syriza. Printre ei, fostul ministru de finanţe, până acum un aliat important al premierului.
Preşedinta parlamentului s-a pronunţat şi ea împotriva programului de reforme iar ministrul adjunct de finanţe a demisionat. Dramatică a fost şi intervenţia actualului ministru de finanţe.
În cele din urmă, legea a fost aprobată cu sprijinul opoziţiei. Preşedinta parlamentului, fostul ministru de finanţe şi câţiva membri ai guvernului au votat împotrivă. Documentul prevede, între altele, creşterea TVA, reforma sistemului de pensii şi limitarea severă a cheltuielilor publice. În schimb, Grecia ar urma să primească un nou ajutor de 86 de miliarde de euro. Miniştrii de finanţe din Eurogrup se întrunesc, în acest scop, peste câteva ore. la 11, după se taie !