Protestul taximetriştilor a blocat centrul Capitalei. Doi şoferi ai concurenţei, aproape linşaţi în mijlocul tensiunilor
Revolta a sute de taximetrişti a blocat Bucureştiul. Ca niciodată până acum, taximetriştii furioşi din cauza serviciilor de tip ride sharing au ocupat un bulevard principal. Iar în mijlocul manifestanţilor au fost incidente tensionate.
De Redactia Observator la 22.01.2019, 19:35Revolta a sute de taximetrişti a blocat Bucureştiul. Ca niciodată până acum, taximetriştii furioşi din cauza serviciilor de tip ride sharing au ocupat un bulevard principal. Iar în mijlocul manifestanţilor au fost incidente tensionate. Doi şoferi acuzaţi că reprezintă concurenţa au fost aproape de un linşaj. Asta deşi aveau în maşină călători. Protestul le-ar putea aduce taximetriştilor pedepse cu închisoarea.
În mijlocul protestatarilor furioşi este un şofer de la o firmă care oferă servicii ride sharing.
Transporta doi pasageri când maşina lui a fost înconjurată. Abia după intervenţia poliţiştilor, omul a fost lăsat să îşi continue drumul.
Aceleaşi scene au avut loc şi când o şoferiţă care a fost chemată prin aplicaţie în mijlocul taximetriştilor. A fost lăsată să plece doar după ce geamurile maşinii pe care o conducea au fost acoperite cu afişe.
Cenetrul Capitalei a fost blocat de sute de taximetristi care şi-au abandonat maşinile la doar câţiva paşi de Guvernul României.
Poliţiştii veniţi să calmeze spiritele au fotografiat fiecare taximetru. Iar astăzi, marţi, Poliţia Capitalei a anunţat că toţi cei care au blocat bulevardele riscă să ajungă la închisoare, pentru că au adus atingere dreptului la liberă circulaţie pe un drum public.
"Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti s-a sesizat din oficiu şi a demarat cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de împiedicarea sau îngreunarea circulaţiei pe drumurile publice. Aşezarea de obstacole care îngreunează sau împiedică circulaţia pe drumul public, dacă se pune în pericol siguranţa circulaţiei ori se aduce atingere dreptului la libera circulaţie a celorlalţi participanţi la trafic, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă." a transmis Poliţia Capitalei.
Scandalurile dintre taximetrişti şi şoferii firmelor de trasnport alternativ s-au ţinut lanţ în ultimul an. În Ianuarie un şofer de taxi a acuzat că a fost bătut de trei angajaţi ai firmelor de ride sharing.
Revendicările taximetriştilor sunt legate de concurenţa neloială. Mai exact de existenţa serviciilor alternative de transport. Reprezentanţii companiilor ride sharing nu au vrut să comenteze acuzaţiile taximetriştilor. Susţin însă că funcţionează conform legilor din România, iar siguranţa călătorilor este asigurată.
"Serviciul Uber este 100% fiscalizat. Toate călătoriile vin cu o factură fiscală. Partenerii sunt contractori independenţi care plătesc taxe şi impozite pentru venitul obţinut prin Uber. Compania are cerinţe stricte privind controlul şoferilor care colaborează cu aplicaţia."
Si in alte orase europene au fost ultimele ore proteste fata de serviciile ride sharing. În Madrid şi Barcelona, mii de taximtristi au iesit in strada.