Proverbele româneşti au devenit sursă de inspiraţie pentru designerii noştri
În materialul prezentat în Observatorul de Weekend veţi descoperi cel puţin două variante în care înţelepciunea românească arată tare bine.
De Redactia Observator la 04.08.2019, 15:16În materialul prezentat în Observatorul de Weekend veţi descoperi cel puţin două variante în care înţelepciunea românească arată tare bine.
Câteodată, cel mai bine ne exprimăm printr-un proverb sau o zicală. Unele colecţii de bijuterii şi haine au fost inspirate din aceste zicale, cum ar fi: când o zbura porcul.
Simona Girbou, bijutier: Aproape toata viata mea oamenii mi-au spus ca nu pot sa fac anumite lucruri. Dar de ce sa nu pot sa le fac, doar pentru ca cineva iti spune ce poti si ce nu poti. Si-am vrut ca aceasta colectie, care este intamplator si prima mea colectie, sa-i aduca purtatoarei un plus de incredere.
Încredere deghizată în coliere, broşe, inele sau cercei. O colecţie întreagă chiar.
Simona Girbou, bijutier: Fata de colectia initiala am mai adaugat ceva. Ulterior am lucrat o colectie capsula, pentru o galerie din Noua Zeelanda, si le-am adaugat o coroana porcusorilor.
Am fost curioşi să aflăm totuşi când şi cum zboară porcul, aşa că ne-am dus şi în atelier.
Simona Girbou, bijutier: Punctul intre a-l topi si a-l suda, este foarte mic. Deci prima data fac o schita, apoi exista un program specializat de grafica 3D. Fac masterul, adica, proiectul propriu-zis, pe care ulterior il printez cu ajutorul unei imprimante 3D, care-l printeaza nu intr-un plastic normal, il printeaza intr-o rasina speciala, care se poate turna ulterior.
De la bijuterii mergem la haine! Dar de data asta nu se topeşte nimic, pentru că proverbele sunt brodate. La început, designerul nostru lucra de mână. Cu timpul însă:
Izabela Mândoiu, designer: Broderia computerizata cumva vine sa completeze broderia manuala, se reduc cumva timpii. Daca la o bluza lucrata manual lucram 5 saptamani, la un tricou putem sa lucram 40 de minute.
38 mai exact. Pentru că am rugat-o să ne facă şi o mică demonstraţie.
Izabela Mândoiu, designer: Toata ideea brandului, cred ca sta la baza iei de la bunica. Si am incercat in ultimii cinci ani, sa promovam aceasta idee de cadou atemporal si de ie transmisa din mama in fiica. Primul citat, primul proverb, de fapt, pe care l-am folosit a fost "Femeia buna, face cat o coroana." Tocmai plecand de la ideea ca bunica e sursa mea continua de inspiratie, tocmai pentru ca am crescut printre atatea femei puternice. Cel mai valoros lucru in viata oricarui om este femeia.