50.000 de puieţi plantaţi în Sânmihaiu de Câmpie, judeţul Bistriţa-Năsăud
1.500 de voluntari au reuşit, într-o singură zi, să planteze peste 50.000 de puieţi de arbori. Iniţiativa a aparţinut Asociaţiei Tăşuleasa Social, iar acţiunea a avut loc în localitatea Sânmihaiu de Câmpie, din judeţul Bistriţa Năsăud.
De Redactia Observator la 24.03.2019, 20:151.500 de voluntari au reuşit, într-o singură zi, să planteze peste 50.000 de puieţi de arbori. Iniţiativa a aparţinut Asociaţiei Tăşuleasa Social, iar acţiunea a avut loc în localitatea Sânmihaiu de Câmpie, din judeţul Bistriţa Năsăud.
Un teren de 10 hectare a fost luat cu asalt de un număr impresionant de voluntari veniţi din toată ţara, dar şi de peste hotare.
Au avut parte de ajutorul specialiştilor silvicultori, al jandarmilor şi al reprezentanţilor ISU.
"Cine se scoală de dimineaţă, o pădure întreagă plantează", pare să fie gândul care i-a dus pe voluntari pe dealul de la Sânmihaiu de Câmpie.
Iar mesajul lor a fost unul ferm, voluntarii precizând că "ceea ce alţii taie, noi plantăm. Ce înseamnă să plantăm? Înseamnă viaţă".
Unii voluntari s-au înscris în proiect după ce l-au văzut pe reţelele de socializare. Alţii au aflat de împădurire de la prieteni sau rude.
Pădurea Transilvania 5.0 este al cincilea proiect iniţiat de Asociaţia Tăşuleasa Social, care, de jumătate de deceniu, organizează câte o acţiune de împădurire în zone în care au avut loc defrişări masive.
"Este mult mai mult decât o impadurire, este o sărbătoare a faptului că noi suntem sănătoşi, ieșim în natură și ne gândim la pădure pentru că are nevoie ca mulți oameni să o îndrăgească" - Alin Uşeriu, preşedinte Asociaţia Tăşuleasa Social
Banca Transilvania, investiţie de peste 300.000 de euro
Pentru ca un astfel de proiect să poată fi dus la capăt este nevoie nu numai de oameni care să creadă în el, ci şi de sprijin financiar. Ajutorul a venit din partea Băncii Transilvania, care, din 2014 şi până în prezent, a investit peste 300.000 de euro în programe de voluntariat dedicate împăduririlor.
"Ce se întâmplă astăzi aici este o dovadă clară, excepţională, despre ce se poate face în România. Alături de Asociaţia Tăşuleasa, Banca Transilvania, împreună cu 1.500 de voluntari şi cu ajutorul administraţiei locale, a participat la plantarea a peste 40.000 de puieţi pe 10 hectare de teren" - Omer Tetik, CEO Banca Transilvania
Şi Direcţia Silvică Bistriţa s-a implicat în proiect.
"Terenul este greu, cu pante destul de mari, dar pe o suprafaţă de 10 hectare am reuşit să plantăm 4,5 hectare de gorun, 4 hectare de frasin și un hectar de pin negru" - Gheorghe Ivan, directorul Direcţiei Silvice Bistriţa
Până acum, în proiectul iniţiat de Banca Transilvania şi Asociaţia Tăşuleasa Bistriţa au participat peste 10.000 de voluntari. Cu ajutorul lor, peste 200.000 de puieţi au fost plantaţi pe o suprafaţă de aproape 50 de hectare.