Avem de patru ori mai puţine plaje perfecte decât Bulgaria
Vacanţa de vară bate la uşă, însă în acest an, avem doar trei plaje certificate cu steagul albastru. O distincţie care garantează dotări de lux, spaţiu suficient şi apă curată. Anul trecut aveam patru astfel de plaje, însă am pierdut între timp una. Aşa am ajuns cu mult în urma bulgarilor.
De Redactia Observator la 08.05.2019, 21:40Vacanţa de vară bate la uşă, însă în acest an, avem doar trei plaje certificate cu steagul albastru. O distincţie care garantează dotări de lux, spaţiu suficient şi apă curată. Anul trecut aveam patru astfel de plaje, însă am pierdut între timp una. Aşa am ajuns cu mult în urma bulgarilor, care se laudă cu 13 plaje perfecte şi cu preţuri mai mici decât la noi.
Aşa arată plajele cu steag albastru, singurele trei de pe litoralul românesc. După ce administratorii celei de-a patra s-au retras anul acesta, am mai rămas cu două în Năvodari şi una în Mamaia.
Avem de patru ori mai puţine plaje perfecte decât Bulgaria
Cristiana Bîrcu, director lanţ hotelier: A fost un proces care a durat cam doi ani de zile până am obţinut acest blue flag. Suntem singura plajă din Mamaia Nord cu acest blue flag
Un exemplu de care celelalte staţiuni sunt departe.
Majoritatea plajelor de pe litoralul românesc arată însă dezolant. Sunt zone unde vântul a suflat cu putere şi a creat drune însă sunt şi porţiuni unde buruiana a ieşit din nisip şi îţi dă impresia unui loc părăsit.
Dacă la noi, plajele de lux sunt excepţii, pentru străini este de neconceput să nu aibă steagul albastru arborat pe litoral.
Plaja perfectă trebuie să îndeplinească 32 de criterii
Bulgaria, Grecia şi Turcia, ţări preferate şi de turiştii români, adună aproape o mie de plaje certificate cu Blue Flag. Paradoxal este că România se bucură de condiţii naturale mai bune decât vecinii de la sud.
Simion Nicolaev, director Institutul de Cercetare Marină: Avem într-adevăr plaje mult mai întinse şi cu pante destul de mici. Pe lângă calitatea deosebită a nisipului, pe lângă faptul că accesul către zona de plajă e foarte facil, toate celelalte facilităţi depind de intervenţia autorităţilor
Cu alte cuvinte, Dumnezeu îţi dă, dar nu îţi bagă în traistă. Pentru ca o plajă să fie certificată, anual, de Fundaţia Mondială de Educaţie pentru Mediu, trebuie să îndeplinească nu mai puţin de 32 de criterii.
Încă de la intrare, o plajă de top este amenajată astfel încât să fie uşor accesibilă inclusiv pentru persoanele cu dizabilităţi.
Şi iubitorii de volei, tenis sau fotbal pe plajă pot practica sporturile favorite pe terenuri speciale, fără a-i deranja pe cei din jur.
Apa de la o plajă perfectă, curăţată mereu de alge şi pietre
Totul este supravegheat de salvamari, echipaţi şi instruiţi să acorde primul ajutor în orice moment, de dimineaţă până seara.
Nici umbrelele şi şezlongurile nu sunt lăsate la voia întâmplării. Ele sunt aranjate la o distanţă corespunzătoare astfel încât să nu dai nas în nas cu vecinul.
Pe o plajă Blue Flag, turiştii nu calcă în nisip pe mucuri de ţigară sau alte gunoaie. Şi, poate, cel mai important, apa este mereu curăţată de alge şi de pietre care ne-ar putea răni.
Cu doar trei astfel de plaje, avem de trei ori mai puţini turişti străini decât Bulgaria, anual.
Răzvan Pascu, consultant în marketing turistic: România pierde enorm pentru că nu are plajele acreditate blue flag. Asta înseamnă o certificare care arată turiştilor calitatea plajelor, ceea ce se întâmplă de exemplu pe multe plaje din Bulgaria, nu mai vorbesc de plaje din Turcia şi Grecia
Culmea este că pachetele turistice sunt şi de trei ori mai scumpe în România, decât în Turcia sau Bulgaria. În toată lumea, există 4.500 de plaje cu steag albastru. Cele mai multe, 600, se găsesc în Spania.