Radiații normale la Muzeul de Geologie. Măsurătorile au arătat că nivelul de radiații nu este periculos
A fost alertă la Muzeul de Geologie din capitală, locul unde părinţii îşi duc copiii să vadă mamuţii. Muzeul a fost închis azi pentru ca specialiştii în activităţi nucleare să măsoare nivelul de radiaţii. Totul după ce jurnaliştii site-ului tolo.ro au scris că fosilele şi rocile sunt contaminate. Daniel Coman este la Muzeul de Geologie.
De Redactia Observator la 14.02.2017, 16:55A fost alertă la Muzeul de Geologie din capitală, locul unde părinţii îşi duc copiii să vadă mamuţii. Muzeul a fost închis azi pentru ca specialiştii în activităţi nucleare să măsoare nivelul de radiaţii. Totul după ce jurnaliştii site-ului tolo.ro au scris că fosilele şi rocile sunt contaminate. Daniel Coman este la Muzeul de Geologie.
Isteria de la muzeu a pornit de la o anchetă jurnalistică. Potrivit datelor publicate pe siteul tolo.ro, muzeul ar fi mai periculos decât zona de la Cernobîl.
Cele mai mari radiaţii ar fi fost găsite în privniţa care dă în curte, unde sunt depozitate fosile, dar şi lângă gard. Acolo, sub o prelată, e un morman de roci.
Mai mulţi angajaţi ai muzeului s-au plâns că s-au îmbolnăvit subit.
Jurnaliştii care au publicat ancheta şi-au cerut scuze mai apoi. Datele au fost interpretate greşit. Mai exact, nivelul de radiaţii ar fi de 20 chiar 200 de ori mai mare, nu de 20.000 de ori, cum au scris iniţial.
În acel raport, punctul ar fi, de fapt, virgulă, deşi ei puseseră iniţial o virgulă. E vorba de patru microsilveţ până la 21, este oricum o radiaţie foarte mare.
Inspectorii de la mediu dar şi specialiştii în activităţi nucleare au făcut azi măsurători şi au recunoscut că există radiaţii.
La gardul instituţiei, nivelul de radiaţii oscilează între 0,12 şi 0,16, un nivel despre care aparatul spune că ar fi normal.
Este un proces natural. În general, radiul înlocuieşte calciul în oasele foarte vechi. Şi cu oasele umane se întâmplă acelaşi lucru.
Specialiştii spun că nu există niciun pericol pentru vizitatori.