Ramadanul, luna pocăinţei şi sacrificiului. Ce nu au voie să facă musulmanii timp de o lună şi cum arată o zi din viaţa lor
Este sărbătoare în lumea islamică. A început Ramadanul, luna pocăinţei şi sacrificiului, care are menirea de a-i apropia pe credincioşi de Dumnezeu. Timp de o lună, musulmanii n-au voie nici să mănânce, nici să bea cât timp soarele este pe cer.
De Andreea Filip la 26.03.2023, 11:27De cum păşesc în Geamie, femeile trebuie să se descalţe şi să aibă capul acoperit. Sunt câteva reguli stricte, în timpul rugăciunilor.
Femeie: Ca şi când ne rugăm la doamne-doamne, de asta ridicăm mâinile sus, noi totul cerem de la El. Dă-ne sănătate, dă-ne putere.
Femeie: Venim curate de acasă. Fiecare stă la locul lui, nu se vorbeşte şi până vine imam fiecare stă şi citeşte.
Ce sărbătoresc musulmanii de Ramadan
- Val neobişnuit de căldură în Pakistan: nu s-au mai înregistrat astfel de temperaturi de 61 de ani
- Moment impresionant lângă Mecca. Cu mâinile ridicate la cer, un milion de pelerini musulmani au cerut mântuirea
- Arabii din România vor loc în Parlament şi drept garantat la moschei. "Copiii noştri, acum sunt toţi medici, la...
Timp de 30 de zile sărbătoresc momentul în care Coranul, cartea sfântă a lumii islamice, i-a fost relevat profetului Mahomed.
Erghiun, imam: Cele cinci rugăciuni obligatorii pe zi. Iar noaptea este rugăciunea specifică lunii lui Ramadan, este rugăciunea de Taraweeh care se ţine după rugăciunea de noapte.
Rugăciunile continuă şi acasă. Credincioşii se trezesc în miezul nopţii să aibă timp pentru un ritual obligatoriu: îşi spală mâinile şi faţa, pentru a fi curaţi în rugăciune.
Sadie Seicamet, musulman: La trei şi jumătate mă trezesc. De 3 ori ne spălam pe mâini, 3 ori gura, nasul, 3 ori faţa, 3 ori mâna dreaptă, stângă, capul şi picioarele, mâinile până la cot neapărat.
Trebuie să se abţină de la mâncare, băutură sau medicamente
Considerată luna sfântă a islamului, Ramadanul este perioada în care musulmanii trebuie să se abţină de la mâncare, băutură sau medicamente de la răsăritul şi până la apusul soarelui. Odată cu asfinţitul, credincioşii îşi "întrerup postul" cu o masă denumită iftar.
Afuzii Chiamiran, musulman: Se mănâncă o curmală, una-două, câte doriţi. Este pentru sănătatea organismului, ţine şi de foame. Este foarte bună şi pentru creier. Profetul a ţinut postul cu o singură curmală.
Sadie Seicamet, musulman: E postul cu de toate, să îţi ţii gura la toate, fără bârfa, fără răutăţi.
Postul este obligatoriu, cu câteva excepţii
Cine nu apucă să ţină post, oferă bani familiilor nevoiaşe. Postul este obligatoriu, cu excepţia femeilor însărcinate ori care alăptează. Postul negru se va sfârşi pe 21 aprilie. Atunci începe pentru musulmani perioada bairamului. Timp de trei zile copiii primesc dulciuri, iar cei tineri merg să se ospăteze la rudele mai în vârstă.
Erghiun, imam: Este luna în care ne pregătim, luna în care ne şlefuim sufleteşte, ne adunăm gândurile şi încercăm să devenim persoane mai bune, iar celelalte luni să fie oglindirea şlefuirii noastre în această lună.
Islamul este a doua religie răspândită în lume, cu peste 2 miliarde de adepţi. Aproape 65.000 de musulmani trăiesc în România, majoritatea în Dobrogea.