Video Arabii din România vor loc în Parlament şi drept garantat la moschei. "Copiii noştri, acum sunt toţi medici, la toate spitalele din Timişoara"
Arabii din România vor să fie recunoscuţi oficial ca minoritate, ca să aibă reprezentant în Parlament şi drept garantat la moschei, şcoli şi centre culturale. Demersul a fost început de comunitatea din Timișoara. Sunt peste 10.000 de arabi acolo. În toată ţara trăiesc zeci de mii, iar majoritatea au cetăţenie română. Argumentul lor: respectă obligaţiile pe care le au, plătesc taxe şi impozite, dar vor şi drepturi.
Primii arabi au venit în România în timpul comunismului, la studii. Mulţi au rămas aici. În ultimii ani li s-au alăturat și refugiații de război, care au venit din Liban, Palestina şi Siria.
În București locuiesc cam 30.000 de arabi
Estimările arată că în București locuiesc cam 30.000 de arabi, iar zone importante pentru comunitatea lor sunt, pe lângă Timișoara, Oradea, Cluj-Napoca, Iași şi Craiova. 8 din 10 arabi de la Timişoara au cetăţenie română. Au o şcoală arabă, deschisă acum aproape trei decenii şi peste 100 de absolvenţi pe an.
Maisaa Abolabn, director asociație culturală: Copiii noştri care au fost în perioada asta, acum sunt toţi medici, la toate spitalele din Timişoara sau în România.
- Arabii din Timișoara vor statut oficial de minoritate în România. Ce drepturi și avantaje ar putea primi
- Străinii dețin o treime din terenurile arabile ale României, deși prețurile sunt mai mari decât în Franța....
- Scandalul donațiilor de la șeicii arabi continuă. Prințul Charles ar fi primit 2 milioane de euro de la "omul...
Comunitatea arabă din Timişoara a început demersurile pentru obţinerea statutului de minoritate etnică în România.
Ziad El Massalmeh, Asociația "Siria Liberă": Primul pas este să facem un fel de recensământ intern al comunităţii şi prin a forma nişte liste care cuprind nume, prenume şi CNP românesc pentru cei cu cetăţenie, ţara de origine şi ocupaţie.
Președintele Asociației Siria Liberă din Timișoara i-a transmis prefectului de Timiş doleanţa comunităţii, iar acesta a promis că va face demersuri la Parlament şi Guvern. Statul recunoaște și garantează persoanelor din minorităților naționale dreptul la păstrarea, dezvoltarea și exprimarea identității lor etnice, culturale, lingvistice și religioase.
Constituția României garantează minorităţilor naţionale dreptul să îşi păstreze identitatea culturală, lingvistică şi religioasă, tradiţiile şi obiceiurile. De asemenea, garantează câte un loc în Camera Deputaților pentru partidele și asociațiile culturale ale minorităților etnice care nu adună în alegeri numărul de voturi pentru a fi reprezentate în Parlament.
Alim Sawfan este imamul moscheii din Timișoara, un stâlp al comunităţii. A venit în România din Egipt. Din 2001, e român cu acte în regulă. Crede că demersurile pentru obţinerea statutului de minoritate naţională ar fi trebuit începute de mult.
Primul val de arabi s-a stabilit la Timişoara în anii '60
Alim Sawfan, imamul moscheii: După religia noastră, se spune că țara ta e unde trăiești. Deja suntem mulţi cu cetăţenia română şi ne simţim ca în ţara noastră şi Vrem să fim activi, pozitivi, să facem ceva pentru oraşul în care trăim.
Primul val de arabi s-a stabilit la Timişoara în anii '60. Mohamad Youssef a plecat din Siria natală în anii '80. A absolvit medicina la noi, dar nu a profesat niciodată, pentru că în acele vremuri cetăţenia română nu era deloc uşor de obţinut.
Mohamad Youssef Shamanii, comerciant: Pentru că trebuia să supravieţuiesc am început cu afaceri, cu magazine.
La Timişoara există o Fâşia Gaza locală, aşa au poreclit localnicii un bulevard din centru, unde găseşti la tot pasul afaceri cu iz arăbesc. Până să obţină statutul de minoritate etnică, comunitatea arabă va mai construi o moschee la Timişoara. Cea veche a devenit neîncăpătoare.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰