Negocieri dure între Guvernul Orban și sindicaliști, pe tema creșterii salariului minim
Negocieri dure la Guvern privind salariul minim pe economie! Sindicatele au respins, pentru a doua oară, oferta Cabinetului Orban. Cer majorări de cel puţin 100 de lei, în timp ce Executivul a propus o sumă mai mică. O decizie pentru un milion şi jumătate de români trebuie luată în cel mult trei săptămâni.
De Redactia Observator la 03.12.2019, 21:37Negocieri dure la Guvern privind salariul minim pe economie! Sindicatele au respins, pentru a doua oară, oferta Cabinetului Orban. Cer majorări de cel puţin 100 de lei, în timp ce Executivul a propus o sumă mai mică. O decizie pentru un milion şi jumătate de români trebuie luată în cel mult trei săptămâni. Şi firmele sunt nemulţumite. Toate calculele pentru bugetul de anul viitor ar putea fi date peste cap.
În urmă cu o săptămână, Guvernul a propus trei formule de calcul pentru creşterea salariului minim brut cu 7,2%, din 2020. Primul scenariu prevede o majorare în funcţie de rata inflaţiei din luna octombrie a acestui an. Venitul minim ar ajunge, astfel, la 2.230 de lei brut, deci o creştere netă cu 83 de lei.
În celelate două scenarii se vorbeşte şi despre posibilitatea scăderii acestui venit, din 2021, dacă economia va fi în declin.
BOGDAN HOSSU, preşedintele Confederaţiei Sindicale "Cartel Alfa" - Toate nu iau în considerare decât faptul că pentru 2020, 1 ianuarie, trebuie să fie 2.230 lei. În principal, formula se bazează pe multiplicarea dintre inflaţie şi productivitate.
"Cartel Alfa" îşi doreşte o creştere a venitului minim cu 100 de lei net, cât propunea şi Cabinetul Dăncilă. Iar Blocul Naţional Sindical vrea ca salariaţii să primească 114 lei în plus.
Diferenţele au iscat o ceartă între sindicalişti şi Guvern
BOGDAN HOSSU, preşedintele Confederaţiei Sindicale "Cartel Alfa" - Legat de productivitate. Dvs luaţi în calcul productivitatea pe persoană ocupată în formula respectivă şi, din punctul nostru de vedere, ar trebui discutată productivitatea orară a muncii salariale.
DUMITRU COSTIN, preşedintele Blocului Naţional Sindical - Formula de calcul pe care v-o propunem este aceea de a corecta salariul minim brut actual cu rata inflaţiei, media anuală 2020, corectată cu creşterea productivităţii pe persoană ocupată raportat la 2020, nivel estimat.
LUDOVIC ORBAN, premier - Noi dorim să ajungem la o modalitate de calcul a salariului minim pe economie care să se bazeze pe o realitate economică şi care să nu creeze tulburări majore în economie.
Negocierile s-au încheiat fără rezultat pentru aproape un milion şi jumătate de români plătiţi cu salariul minim pe economie. O decizie ar trebui luată în următoarele trei săptămâni, când ar trebui să fie gata proiectul de buget pentru anul viitor.
Tot de la 1 ianuarie 2020, Guvernul vrea să îngheţe venitul minim pe economie pentru cei din construcţii, dar şi pentru românii cu studii superioare.