Războiul din Ucraina ar putea bloca şantierele din România. Importurile de materiale din Rusia şi Belarus au fost oprite
Criză fără precedent în construcţii. Războiul din Ucraina a pus pe pauză interesul românilor pentru achiziţia de locuinţe. În plus, dezvoltatorii avertizează că preţurile vor urca şi mai mult. Marile şantiere ar putea rămâne blocate, după ce importurile de materiale din Rusia şi Belarus au fost oprite.
De Greta Neagu la 15.03.2022, 20:18De câteva săptămâni, piaţa imobiliară a intrat în picaj. Şi nu doar inflaţia îi ţine pe loc loc pe cei care vor să-şi cumpere o locuinţă. Piaţa imobiliară din România riscă să se prăbuşească odată cu criza fără precedent prin care trec, în momentul de faţă, construcţiile. De departe, cea mai mare problemă de pe şantierele noastre o reprezintă acum stocurile de materiale. Constructorii estimează că acestea le-ar ajunge pentru cel mult trei, patru săptămâni.
Dezvoltatorii se plâng că primesc actualizări de preţ de la o zi la alta
"Ţinând cont că problemele au început încă din timpul pandemiei, acest război nu a făcut decât să agraveze situaţia. Iar faptul că nu mai putem importa se va resimţi destul de tare", a declarat Ramona Ganea, director de achiziţii. Dezvoltatorii se plâng că primesc actualizări de preţ de la o zi la alta. "Septembrie 2021 şi februarie 2022 - creşterile, în medie, ale preţurilor materialelor de construcţii sunt între 60 şi 80 la sută. 05,54 Gândiţi-vă ce înseamnă aceste creşteri pe un flux al unor contracte de atribuire care încep cu studiu de fezabilitate şi se termină cu faza emiterii primei facturi", a declarat Irinel Gheorghe, distribuitor materiale construcţii.
Constructorii spun că, faţă de anul trecut, facturile la curent au crescut de patru ori, iar la gaze de 10 ori. "Nu putem să o ducem la infinit! Am susţinut de la începutul anului lucrul ăsta. Dar în scurt timp ne vom bloca. Nu poate cheltui nimeni mai mult decât încasează", a declarat Irinel Tofan, constructor. Riscurile sunt fie să închidă o parte din şantiere, fie să piardă din forţa de muncă, deja puţină.
"Dacă lucrurile rămân aşa, mai mult de jumătate din firme vor intra în insolvenţă sau în faliment", a declarat Cristian Erbaşu, constructor. "Toţi avem experienţă cu muncitori asiatici, dar productivitatea, ritmul de lucru şi calitatea lucrărilor nu este aceeaşi", mai spune Irinel Tofan, constructor. În acest context, constructorii cer de la Guvern soluţii pe termen lung. "Se dă posibilitatea să acceadă pe piaţa muncii din România şi muncitorii non-UE şi cetăţenii lucrători din Ucraina. Salariul minim îl au preferenţial cu o taxare foarte mică. Dacă dumnealor vin cu alte soluţii, sunt deschis la dialog", a declarat Marius Budai, ministrul Muncii. Sectorul imobiliar este unul dintre cele mai profitabile sectoare economice, cu marje ale profitului care se învârt în jurul a 30-35%.