Record de alerte false la numărul unic 112
Este haos în sistemul de urgenţă! După apariţia "sindromului Caracal" - aşa cum l-au numit psihologii - alte trei apeluri false la 112 au fost înregistrate în ultimele ore. Chiar în Caracal o adolescentă de 17 ani anunţa ieri că este sechestrată.
De Redactia Observator la 26.08.2019, 20:38Este haos în sistemul de urgenţă! După apariţia "sindromului Caracal" - aşa cum l-au numit psihologii - alte trei apeluri false la 112 au fost înregistrate în ultimele ore. Chiar în Caracal o adolescentă de 17 ani anunţa ieri că este sechestrată. Forţele de ordine au căutat-o 12 ore până şi-au dat seama că au fost mobilizate în zadar. Este o criză fără precedent. Şapte din zece apeluri de urgenţă sunt false ori abuzive. Abia acum, un proiect care prevede măsuri mai aspre ar putea deveni lege.
O singură întrebare, mii de răspunsuri. Ieri, unul dintre ele a îngrozit dispecerii 112. Ca un deja-vu, o adolescentă de 17 ani, tot din Caracal, anunţa că este sechestrată.
Imediat după apel, 20 de poliţişti de aici, din Caracal, ajutaţi de jandarmi, au plecat să o caute pe fată. Întreaga operaţiune a durat 12 ore pentru că nu ar fi fost furnizate suficiente informaţii, spun reprezentanţii Poliţiei.
Tânăra care s-a jucat cu salvatorii ar fi vrut să demonstreze că, la o lună de la cazul Alexandrei, nu s-a schimbat nimic. Poliţiştii au audiat-o câteva ore pentru ca, la final, să o amendeze cu 500 de lei.
Psihologii vorbesc deja despre un fenomen. Îl numesc sindromul Caracal şi aruncă în aer sistemul de urgenţă. 70 la sută dintre apelurile la 112 sunt false ori abuzive. Numai în ultimele ore, alte două persoane au alertat autorităţile degeaba.
Un bărbat internat într-un spital din Botoşani a sunat pentru că se plictisea. Iar o femeie a anunţat dispecerul că va fi ucisă, apoi a închis inexplicabil. Telefoanele vin după un weekend plin de astfel de cazuri.
Salvatorii pierd timp, dar şi bani. O operaţiune de salvare precum cea de vineri, din Bucureşti, când poliţitşii au căutat nouă ore o tânără care se plângea că e sechestrată, poate ajunge să coste chiar şi câteva mii de euro.
Cei care lansează alarme false scapă mult prea uşor. De cele mai multe ori, doar cu amenda maximă, în valoare de 500 de lei. Rareori se întâmplă ca anchetatorii să deschidă şi dosare penale pentru inducerea în eroare a autorităţilor.
În alte state din Europa, măsurile sunt mult mai aspre. O româncă din Franţa, de exemplu, a fost condamnată la şase luni de închisoare cu execuatare după ce a apelat de 149 de ori Jandarmeria. La noi, autorităţile au lansat doar un filmuleţ de conştientizare.
Iar astfel de glume blochează resurse importante, care ar putea salva vieţi în situaţii reale de criză. În primele şase luni ale anului, aproape un milion şi jumătate dintre apelurile la 112 au fost false.
Abia acum, un proiect care propune pedepse mai aspre este la un pas de a deveni lege. Conform noilor reglementări, amenda ar putea ajunge la patru mii de lei sau la 400 de ore de muncă în folosul comunităţii.