Referendumul pentru modificarea Constituției pe tema definiției familiei va avea loc în iunie
10 iunie este data luată în calcul la organizarea Referendumului pentru modificarea Constituției pe tema definiției familiei. Anunţul a fost făcut de deputatul PSD, Florin Iordache, în urma unei dezbateri cu scântei.
De Redactia Observator la 03.05.2018, 21:3610 iunie este data luată în calcul la organizarea Referendumului pentru modificarea Constituției pe tema definiției familiei. Anunţul a fost făcut de deputatul PSD, Florin Iordache, în urma unei dezbateri cu scântei. Totul a plecat de la o petiţie semnată de 3 milioane de români, care prevede că "familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie".
Românii ar urma să fie întrebaţi dacă sunt de acord sau nu ca definiţia familiei să fie schimbată în Constituţia României. Termenul "soţi" ar putea fi să fie înlocuit cu "un bărbat şi o femeie".
În acest moment, Cod Civil interzice căsătoria între persoane de același sex. Peste trei milioane de români au semnat iniţiativa de redefinire a familiei şi în Legea Fundamentală.
Votul popular a tot fost amânat, mai ales că opoziţia a atacat noua lege a referendumului la Curtea Constituţională, în toamna anului trecut. Astăzi, CCR a dat verdictul.
În urmă cu o săptămână, Klaus Iohannis a dat de înţeles că nu ar susţine Referendumul.
Klaus Iohannis, preşedintele României: "Mă consider un om tolerant și îmi doresc să transmit această toleranță în societate."
Un sondaj Avangarde arată că 77% dintre români ar vota pentru redefinirea familiei în Constituţie.
Organizaţiile care apără drepturile minorităţilor sexuale consideră că iniţiativa le încalcă libertatea şi pregătesc un marş, la începutul lunii iunie.
Şi coaliţia de guvernare pregăteşte propriul miting de susţinere a familiei tradiţionale şi a referendumului, în 19 mai, la care speră să adune un milion de români.
Pentru ca referendumul să fie valid, e nevoie să participe cel puţin 30% dintre alegătorii înscrişi pe listele electorale.
În prezent, căsătoria între persoane de acelaşi sex este legală în 26 de ţări, dintre care 15 sunt în Uniunea Europeană.